Yapı Sektörü Güney Afrika’yı radarına aldı. Sektör temsilcileri, bu çerçevede Johannesburg’da tertip edilen BAUMA Conexpo Africa 2015’e katıldı.
Etkinlikte üyeleri ile yer alan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği’nin (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, Afrika’ya önem verdiklerini vurguladı. Güney Afrika'yı kıtanın kapısı olarak gördüklerini belirten Mertöz, “Ülke hem sosyal hem de ekonomik yönden ilerliyor, biz bu bölge için geç kaldığımızı bile ifade edebiliriz. Güney Afrika tek yapı sektöründe değil, diğer alanlarda da önemli imkânlar sunuyor. İhracatçımız ufkunu geniş tutsun, biz bu bölgeleri tahlil edip firmalarımızın burada çok şey yapacağını anladık." ifadelerini kullandı.

Toplamda 3,4 milyar dolar yapı ürünleri ithal eden Güney Afrika’dan 45 milyon dolarlık pay alan yapı sektörü ihracatını arttırma adına adımlar atıyor. İMMİB Yapı Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, “Güney Afrika’nın ithalat sıralamasında Türkiye ilk 15’te yer alıyor. Yapı ürünlerinde ilk 20’ye dahi giremiyor. Bu rakamlar sektör olarak bölgeye uzak olduğumuzun bir işareti.” dedi. Urfalılar, uzak görünen bölgeleri yakın ettiklerini dile getirdi ve “Bir ihracatçı için uzak kavramını navlun fiyatları belirlemeli.” temennisinde bulundu.

Yapı sektörünün Afrika’dan daha çok pay alması için BAUMA CONEXPO AFRİKA 2015’e katıldıklarını anlatan Urfalılar, şöyle devam etti:

“Bölgemizde ve ihracat ülkelerinde görülen ekonomik ve siyasal sorunlar sektör olarak yeni alanlara yöneltiyor. İhracatçılarda uzak algısı olan bu alanlardan Güney Afrika’ya komite olarak- 246 metrekare alanda, 10 firma ile iştirak ettik. 68 bin metrekareye yayılan fuar bu sene 42 ülkeden 616 katılımcı firma ve 110 ülkeden 14 bin 700 konuğu ağırladı. Bunlar çok ciddi rakamlar. Komite olarak fuara katılımın Güney Afrika’da payımızı ciddi oranda arttıracağı kanaatindeyim. Yabancıların Türkiye’nin yapı ürünlerinden, yapı ürünlerinin kalitesinden hiç haberleri yok. Her ortamda sektörün büyüklüğünü ve kalitesini vurguluyoruz. Biz inşaat demiri ihracatında dünyada ilk sıradayız. Seramikte, doğal taşta, çimentoda, boruda ve pek çok üründe dünyada öndeyiz. Bunları anlattıkça şaşırtıyoruz. Bu sektörel ticari heyetler ile bu farkındalığı yaratıyoruz.”