Uçan köpekler" olarak adlandırılan, Türkiye'de 2, Şili'de bir mağarada yaşayan yarasalar, dışkıları gübre olarak kullanıldığı için ekonomiye ve organik tarıma katkı sunuyor.

Mersin'in Tarsus, Hatay'ın Hassa ilçeleri ile Güney Amerika ülkesi Şili'deki mağaralarda yaşayan "uçan köpekler", diğer yarasa türlerinden farklı olarak iriliğiyle dikkat çekiyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Hassa ilçesine bağlı Dernek Mahallesi'nde bulunan Dipsiz Mağara'da, orman işletme şefi Mehmet Emin Kaya tarafından, odun dışı ürün envanterine 2 yıl önce kazandırılan yarasa gübreleri, yılın belirli dönemlerinde bir firma tarafından toplanarak, ısıl işlemden geçirildikten sonra Türkiye ve Avrupa pazarında satışa sunuluyor.

Yarasa gübresinin, dünyada bilinen "en iyi organik verim artırıcı" olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 5 milyon ton rezervi bulunduğu tahmin edilen Dipsiz Mağara'dan yılda 400-500 ton gübre çıkartılıyor.

- Diğer gübrelerden 10 kat etkili

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, AA muhabirine, geçmiş yıllarda yapılan tespitte, Dipsiz Mağara'da yüzyıllara dayanan yarasa gübresi potansiyeli olduğunu söyledi.

"Uçan köpek" cinsi olarak adlandırılan yarasaların mağarada önemli derecede rezerv bıraktığını kaydeden Sabuncu, "Yarasa gübresinin diğer hayvansal gübrelere göre 10 kat daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Konuyla ilgilenen firmalar, bu mağaradaki potansiyel tespit edilince, bizden izin almak suretiyle gübre hammaddesi olarak alıp, işleyerek tarımda kullanma yolunu seçti" dedi.

- 5 milyon ton rezerv

Bu potansiyelin ülke tarımına ve ekonomisine katkı sunmasının sevindirici olduğuna dikkati çeken Sabuncu, "Mağarada yaklaşık 5 milyon ton rezerv olduğunu düşünüyoruz. Gübrenin toplanması süreklilik arz eden bir durum değil. Orada yaşayan yarasalar var. Yarasaların da dengesini ve yaşam standartlarını bozmamamız gerekiyor. Belli zamanlarda gübreler toplanıyor" diye konuştu.