Almanya'da eçen ay yürürlüğe giren 'ilanı verilmiş evler için emlakçının kiracılardan komisyon istememe' uygulamasının etkisini gösterdiği bildirildi. Geçen dört hafta içinde emlakçılara artık kiracıların değil daha çok ev sahiplerinin komisyon ödemeye başladığı kaydedildi. Almanya'da, artan kira bedellerinin yanı sıra kiracıların yüksek meblağlarda hava parası ödemesi tartışma konusu olmuştu.Hava parasının da kiracılardan alınması eleştiri konusu olmuştu.

Yeni kurala çoğu emlakçının ve ev sahibinin uyduğu, fakat özellikle Münih gibi konut sıkıntısı yaşanan kentlerde emlakçıların internete ellerindeki evlerin resimlerini ve bilgilerini koymayıp ek hizmet vererek insanları kandırmaya çalıştıkları açıklandı. Bazı emlakçıların yeni uygulamanın mobilyalı evler için geçerli olmadığını savunabildiği ya da işlem parası talep edebildiklerine dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaya davet etti. Bu şekilde davranan emlakçıların 25 bin Euro'ya kadar para cezası alabileceklerini belirten uzmanlar, bunun yanında kiracının bu talep için ödediği parayı geri de alabileceğini savunuyor.

Almanya Emlakçılar Derneği de üyelerini yasaları by-pass yapıp geçmemeleri konusunda uyardı. Yasa yürürlüğe girmeden önce uygulamayı 'mesleki olarak hayatta kalma şansları olmadığı' gerekçesiyle şikayet eden iki emlakçının şikayetini Alman hakimler reddetmişti. Yeni uygulamanın ardından emlakçılarla uğraşmak istemeyen ev sahiplerinin kendilerinin kiracı aramaya başladığı belirtiliyor. Bunun dışında kiralık ev arayan vatandaşlar emlakçıya kendileri gidip, ilanı verilmemiş bir ev bulmalarını isterlerse komisyon ödeyecek.