Bloomberg News Yayın Yönetmeni Matthew Winkler, Türkiye'nin yatırımcılar için artık güvenlir bir ülke olmadığını yazdı. 'Yatırımcılar, Türkiye inancını kaybetti' başlıklı bir yazı kaleme alan Winkler, Türkiye'yi daha çok Arjantin, Yunanistan ve Ukrayna ülkelerine benzetti. Bu ülkelerin borç kuşatması altında olduğunu belirten Amerikalı gazeteci, Türkiye'nin ise yatırımcılar için 'arafta' kalan bir ülke olduğunu söyledi. 2003'te iktidara gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye'nin sağlam büyüyen ve refah seviyesini yenileme sözü veren bir ülke olduğunu, ama artık bu şekilde olmadığını belirtti.

"Türkiye son 10 yıl içinde ilk defa eş zamanlı olarak, yavaşlayan ekonomisi, tahvil-hisse senedi piyasalarının düşmesi, para birimin berbat bir performans göstermesi, kredisinin kötüleşmesinden müzdarip hale geldi." diyen Winkler, yatırımcıların artık 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven duymadığına' dikkat çekti. Türk Lirası'nın bu yıl yüzde 13,12 değer kaybettiğini, 31 para birimine göre en kötü performans gösteren para olduğuna vurgu yaptı. Lira değerinin oynaklık göstermesi, para biriminin geleceğini tehlikeye soktuğunu savunan Bloomberg yönetmeni, "Türk parası, diğerlerinden daha hızlı bir şekilde istikarasızlığa doğru savruluyor." dedi.

Tecrübeli gazeteci Matthew Winkler, birçok şirket hisselerinin diğer gelişmekte olan ülke piyasalarında değer kazanırken, Türkiye'de ise değer kaybettiğini vurgulayarak, "Bu yıl şuana kadar 30 Türk firması Borsa’da yüzde 15,6 oranında düştü. Gelişmekte olan ülkelerde ise hisse senetleri yüzde 10,9 oranında değer kazandı. Ayrıca Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da yükselen piyasa ülkelerinde hisseler dolara göre yüzde 8,9 oranında arttı." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, ARJANTİN, YUNANİSTAN VE UKRAYNA'YA BENZİYOR"

Winkler, tahvil piyasasında Türkiye'yi Avrupa’da daha çok Arjantin, Yunanistan ve Ukrayna ülkelerine benzetti. Türk Lirası üzerinden borçlanma senetlerinin 2015 yılında yüzde 17,4 oranında değer kaybettiğini, gelişmekte olan marketlerde ise senetlerin yüzde 1,4 oranında değer kazandığına dikkat çekti. Aynı zamanda Türkiye, dolar cinsinden borcu konusunda Ukrayna'dan sonra en kötü performans gösteren ülke olduğunu kaydetti.

Yazısında, Türkiye'nin kredi güvenirlik algısının da düştüğünü belirten Winkler, tahvil sahiplerinin kendilerini korumak için (kredi temerrüt takası) sigorta fiyatlarının arttığını ifade ederek, "Buna göre, Türkiye’den daha kötü olan ülkeler Arjantin, Yunanistan ve Ukraynadır." dedi.

Türkiye'nin 2014 yılının sonunda Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) büyümesi 2,58’e düştü. 1997 yılından beri ilk defa bu şekilde performans gösterdiğini belirtti.

Yazıda, Bloomberg verilerine göre ekonomistlerin Türkiye’nin GSYH büyümesini bu yıl için yüzde 3,3, 2016’da yüzde 3,8 ve 2017’de yüzde 4 oranında olması öngörüyor.