Yaz aylarında gıda zehirlenmeleri özellikle kanatlı et tüketiminden kaynaklanmaktadır. Piknik zamanının gelmesi dolayısıyla piliç tüketimi vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Peki beyaz et tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz? Konuyu uzmanına sorduk ve aldığımız cevapları sizler için paylaştık. Marvit Sena Tarım Hayvancılık Gıda Limited Şirketi Müdürü Adem TÜRKBEN tüketicileri yaz aylarında tavuk tüketimi konusunda uyardı. Türkben yaptığı açıklamada "İstenmeyen olayların yaşanmaması için satış noktası olan market bakkal ve benzeri yerlerde özellikle şoklu beyaz etleri en az eksi 18 derece muhafaza ederek bu sıcaklıkta satışa sunulması ve kesinlikle şoklu ürünlerin çözülmesine meydan verilmemesi gerektiğini" kaydetti. "Sıcak havalarda özellikle soğuk zincir kırıldığı an bakteri üremeye başlar. Bu yüzden kesimden itibaren taşınması, paketlenmesi, perakende satış noktalarına ulaşılması ve tüketiciye ulaştırılması aşamaların her birinde soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir" diyen TÜRKBEN şöyle devam etti: "Kesimden sonra firigofirik araçlarla taşıma yapılmalı, soğuk hava depolarında parçalama, paketleme ve bekletme işlemleri uygun sıcaklıklarda yapılmalıdır. Ürünler perakende satış noktalarına yine firigofirik araçlarla ulaştırılmalı ve kesinlikle soğuk zincirin kırılmaması için her türlü tedbir alınmalıdır." "Perakende satış noktalarında da dolapların yaz ve kış bakımlarının yapılması gerektiğini" söyleyen Türkben "kışın çok iyi çalışan dolaplar yaz sıcağında yeteri kadar soğutmayabilir. Bu yüzden dolapların bakımları yapılmalı ve gerekirse dolapların içine derece konmalıdır" dedi. Tavuk tüketimi konusunda tüketicileri de uyaran Türkben şöyle dedi: "Alınan beyaz et en kısa zamanda evde dolaba konmalıdır. Eğer alışveriş uzun sürecekse tavuk alımı alışverişin en sonuna bırakılmalıdır. Eğer aynı gün ya da bir gün sonra tüketilmeyecekse buzdolabının buzluk kısmında saklanmalıdır. Piknikte kullanılacaksa bir gün önceden soslanıp dolapta bekletilebilir. Ya da dolaptan çıkarıldıktan sonra bir kaç saat içinde tüketilmelidir." "Beyaz etin kırmızı ete göre daha geç piştiğini" söyleyen Türkben "Beyaz et harı alınmış közde ağır ağır pişirilmelidir" dedi. Dönercileri de uyaran Türkben şunları söyledi: "Dönercilerin ürünü günlük almaları ve soğuk zinciri kırmadan tüketmeleri gerekmektedir. Yaz aylarında günde iki defa döner yapılabilir. Sabah ve öğleden sonra iki defa da tüketilmelidir. " "Yönetmelik ve tebliğlerde açıkça belirtildiği üzere kırmızı ve beyaz etler sıfır derece ile artı 4 derece arasında nakledilmeli ve bu derecelerde muhafaza edilmelidir. Özellikle kanatlı et tüketiminde başvurulan şoklu etler en az 18 saat muhafaza edilmeli ve nakledilmeli şoktan çıkartılan etler ise kısa sürede tüketilmeli ve tekrar şoklanmaması gerekmektedir. Market bakkal ve benzeri yerlerden aldığımız beyaz etlerinde eksi 18 derecede muhafaza edilerek satışa sunulması gerekmektedir. Aksi halde şoklanmış bir etin artı 4 derecede reyonlarda satışa sunulması bu etlerin hem gıda kalitesini düşürmekte hem de bu şoklama sırasında gıdalarda donma-çözülme-donma süreci yaşanmaktadır. Bu da gıdalarda zararlı mikropların üremesine ve çeşitli gıda zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Tüketicilerimizin de aldıkları ürünlerin muhafaza şarlarına dikkat etmesi ve aldığı şoklu ürünü kısa vadede tüketmesi donma-çözülme-donma-çözülme surecine meydan vermemesi gerekmektedir" diyen Türkben yaz aylarında yaşanması gıda zehirlenmelerinden korunmak için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.