Keçiören Belediyesi ve Memur Sen tarafından 29.06.2013 tarihinde saat 11.00'de Keçiören Belediyesi Konferans Salonunda Emeklilerin Sorunları ve Çözüm Yolları konulu panel düzenlendi.

Panele Keçiören Belediyesi Başkanlığı üst düzey bürokratları, Başkan Yardımcıları Reşat Özcan ve Celal Semiz ve diğer görevliler, Memur Sen başkan Vekili Günay Kaya, Bem Bir Sen Başkanı Mürsel Türbay ve diğer sendika yetkilileri ile geniş bir vatandaş topluluğu katıldı.

Panelde Kamu Yönetimi Uzmanı ve Araştırmacı Yazar Ahmet Sandal, Sosyolog Buket Bekdaş, Sosyal Hizmet Uzmanı Yıldırım Tektaş, Türkiye Emekliler Derneğinden Avukat Cafer Yazıcı ve Psikolog Aslı Çıldır birer sunum yaptılar. Paneli Memur Sen başkan Vekili Günay Kaya yönetti.

Panelde emeklilerin sorunları mercek altına alındı. Dünyadaki emeklilerin durumu ve Ülkemizdeki emeklilerin durumu karşılaştırmalı olarak anlatıldı.

Panelde Türkiye Emekliler Derneği'nce yaptırılan Türkiye Emekli Profili Anketi” kapsamındaki araştırmaya yer verilerek, emeklilerin yüzde 73.4'ünün yalnızca emekli aylığı ile geçindiği, emeklilerin yüzde 28.8'inin geçinmek için başkalarından yardım aldığı, emeklilerin yüzde 84.4'ünün gelirlerinin yeterli olmadığını ifade ettiği, emeklilerin yaz mevsiminde en çok tükettiği gıdalar arasında ekmeğin yüzde 87 ile birinci sırada yer aldığı, bunu yüzde 83.5 ile sebze ve meyve, yüzde 79.2 ile pilav ve makarna, yüzde 69.3 ile kuru baklagiller, yüzde 59 ile süt ve ürünleri, yüzde 52.7 ile beyaz et ve yüzde 27.7 ile kırmızı etin izlediği belirtilmiştir. Kış aylarında ise emeklilerin yüzde 79.8'i ekmek, yüzde 75'i pilav ve makarna, yüzde 72.5'i sebze ve meyve, yüzde 71.5'i kuru baklagiller, yüzde 59.4'ü süt ürünleri, yüzde 55.2'si beyaz et, yüzde 30.9'u kırmızı et tükettikleri belirtilmiştir.

Araştırmaya göre, emeklilerin yüzde 27.8'inin aylık ortalama gelirinin dörtte birini gıda maddelerine harcarken, yüzde 38.1'i gelirinin yarısını, yüzde 20.1'i dörtte üçünü ve yüzde 14'ü de tümünü gıda için ayırdığı belirlenmiştir. Emeklilerin  yüzde 67.5'i apartmanda, yüzde 27.5'i gecekonduda oturuyor. Yüzde 55.5'i soba, yüzde 24.6'sı kat kaloriferi, yüzde 19.9'u da merkezi sistemle ısınıyor. Yüzde 27.1'i kirada oturan emekliler, evlerinin hastane yanında olmasını istiyor.
 
Emeklilerin tatil yapamadıkları da panelde dile getirilmiştir. Bunların yanında çeşitli şekillerde gerginlik ve psikolojik sorunlar içerisinde olan emeklilerin mevcut olduğu dile getirilmiştir. Bu hususlarda çeşitli çözüm öneriler öne sürülmüş ve her kuruma bu hususta görev düştüğü ve özellikle Belediye yönetimlerinin bu konuda etkin bir çalışma yaparak emeklilere yardımcı olmaları gerektiği belirtilmiştir.

Panelden sonra Memur Sen ile Keçiören Belediyesi arasında İşbirliği ve Koordinayon Protokolü tanzim edilerek karşılıklı olarak imzalanmıştır