Yeni et ve et ürünleri tebliği yürürlüğe girdi. Tebliğ ile perakendede parça kanatlı ürünlerin dökme olarak satılmaması; ambalajlı olarak tüketiciye sunulması öngörülüyor. Ayrıca daha evvel çekilen ve paketlenen kıymaların, çiğ durumda bulunan et karışımların satışı men ediliyor.

Kavurmada da tuz kısılıyor. Yüzde 5 olan tuz oranı yüzde 3’e çekiliyor. İlave olarak raflara kavurmanın yanına kıyma kavurma geliyor. Yine ürünlere dışarıdan et proteini katılması men ediliyor.


Tebliğe göre etiketlerde ‘yüzde 100 dana eti‘ gibi ifadeler kullanılamayacak. Ürün adları aynı renk, aynı yazı karakteri ve aynı puntoda olmak kaydı ile bir bütün halinde ifade edilecek. Böylece ‘emülsifiye et ürünü’ gibi ürün grup isimleri ürün adı olarak geçmeyecek.


“SUCUK VE KANGAL SUCUK İFADELERİ KULLANILMAYACAK”

Bundan böyle herhangi reklamlarda tüketicilerde yanlış algıya neden olabilecek sucuk veya kangal sucuk gibi ibareleri bulunmayacak. Et ve et ürünleri tebliği ile getirilen yeniliklere uyum için firmalara yayımdan itibaren bir ay intibak süresi veriliyor. Bu süre fermente sucuk, pastırma gibi ürünleri üretmesini men eden öngören hüküm için 6 ay.