Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde yapılan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri 8. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Kadir Gülkesen, Türkiye’nin cari açığının kapanması için enerji tasarrufunun önemli olduğunu söyledi. 

Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis ve Adıyaman illerinden katılımın sağlandığı ve “Sanayide Elektrik Motorları Dönüşümü Programının tanıtımının da yapıldığı toplantıya Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Erkan Bulgan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere ile Daire Başkanı Erol Ferhat, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Kadir Gülkesen, Turizm İl Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur, Malatya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, Kahramanmaraş Bilim ve Sanayi İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, bölge illerin Bilim ve Sanayi İl Müdürleri ve çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı. 

CARİ AÇIK ENERJİ TASARUFU İLE KAPANIR 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kadir Gülkesen, Türkiye’nin cari açığının enerji tasarrufu ile kapanacağının altını çizerek: “Türkiye’nin en yumuşak yeri cari açık. Cari açığın en önemli kalemi de ithalatı yapılan enerjidir. Enerji çok stratejik bir ürün. Çevremizdeki, bölgemizdeki olayların çoğu terörde dahil enerjinin yeniden paylaşımı yüzünden. Enerjinin olmadığı yerde kimse çatışmaya girmiyor. Para harcamıyor, kaynak ayırmıyor, dolasıyla gelecek için en önemli stratejik ürün enerji. Enerjinin en ucuz üretim şekli de tasarruf. Tasarruf çok önemli bir üretim şekli enerji de. Birinci konu olarak sanayi de kullanılan motorların dönüşümünün seçilmesi Türkiye’nin bu dönüşümünü başarı ile tamamladığını düşünürsek, çok ciddi bir enerji ithalatı azalma olacaktır” dedi.

FİRMALARIN ÜRETİM MALİYETLERİNDE CİDDİ BİR DÜŞÜŞ YAŞANACAK 

“Üretim yapan tesislerin maliyetlerinde ciddi bir düşüş meydana gelecek” diyen Gülkesen şöyle konuştu: “Dünyada rekabetin çok ölümcül yaşandığı dönemde, enerji maliyetlerinin düşmesi çok ciddi avantajlar sağlayacaktır. Sanayicilerimizin bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. 

DEVLETİN VERDİĞİ TEŞVİKLER ÇOK ÖNEMLİ 

Devletin verdiği teşvikler gerçekten çok önemli, bu teşvikler firmalarımız için ivme kazandıracaktır. Biz üretmek zorundayız, enerji kaynaklarımız yok. Çevremizde, belki çok yoğun kaynaklar var ama bizim maalesef enerji kaynağımız yok. Bu belki de, bazı açılardan şans gibi algılanabilir. Enerjinin nakil üssü olmak gibi son zamanlarda bir avantajımız var. Kontrol işinin enerjinin kendinden bile daha değerli olduğunu düşünüyorum. 

ENERJİ HATLARININ TÜRKİYE’DEN GEÇMESİ İNANILMAZ FAYDA SAĞLAYACAK

Enerji geçiş hattında olmak Türkiye’ye inanılmaz fayda sağlayacak, stratejik önemimiz bir kat daha artacak hem de gelir açısından çok ciddi bir faydası olacak. Dünyada 500 milyar dolar ihracatı hedefleyen bir ülke için sadece enerjiden gelecek gelir yetmez. Nitelikli, rekabet edebilir, ar-ge üreten ve bunlara öncelik veren ülke konumunda olmak durumundadır. Önde gitmek karlılık açısından her zaman önemli. 

YENİ ANLAYIŞ BİZİ ÇOK MEMNUN EDİYOR 

Hükümet, yerli malın üretimi ile alakalı ithalatın kısılması yönünde hem teşvik hem de baskı unsuru olarak çalışmalar yapıyor. İki aydan bu yana İthalat Genel Müdürü ile iki defa telefonla görüştüm. Daha önce bir Bakana, bir genel müdüre ulaşmak hayaldi. Bakanlığın bizi çağırması bizim projemiz bile değildi. Bakanlık, gelin sizinle ne yapabiliriz onu tartışalım diyor. Önceden biz giderdik. Şimdi gerçekleşen bu anlayış bizi ziyadesi ile memnun ediyor. 

YENİ TEŞVİK CİDDİ YENİLİKLER GETİRİYOR

Yeni teşvik yasasında da çok ciddi ar-ge ve inovasyon, yerli üretim ile alakalı teşvikler söz konusu. Yerli üretimin alımlarda öncelikli hale gelmesi çok güzel gelişmeler. Bunların şöyle bir önemi var. Üretim miktarı ve maliyet açısından doğrudan bir ilişki var. Üretim arttıkça birim maliyetleriniz düşüyor. İthalat azaldıkça bizlerin kapasite artırma oranı arttıkça aslında daha rekabetçi hale geliyoruz. Bizim en önemli kaynağımız insan. En önemli kaynağımız inancımız ve sahip olduğumu müteşebbis ruh”

İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ 

Kahramanmaraş Vali Yardımcı Erkan Bulgan, işbirliğinin çok önemli olduğunu belirtti. Son yüz yılda yaşanan bir değişim olduğunu belirten Bulgan: “Son yüz yılda ve daraltırsak son 10 yılda dünyada müthiş değişimler oldu. Her alanda bu yaşandı. Bu değişimin gerisinde kalan ülkeler, tekrar toparlanmak için gereken zaman yönünden büyük bir dezavantaj yaşıyorlar. Bizim de devlet olarak hedefimiz çağı yakalamak. Hatta mümkünse çağın ötesine geçmek. Türkiye bu konuda gerçekten, çağı ıskalamamaya büyük gayret sarf ediyor. Devletten şikayet edilen konuların başında gelen süreç yönetimi e-devlet uygulaması ile ortadan kalktı. Eğitimde öğrenci, öğretmen ve aile işbirliğini sağlayamazsak tam anlamıyla başarıya ulaşamıyoruz. Aynı şekilde ekonomi ve sanayide de başarıya ulaşabilmemiz için üniversite, kamu, yerel yönetimler ve sanayi işbirliğini sağlayamazsak umduğumuz hedeflere ulaşma konusunda sıkıntı yaşayabiliriz” dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erol Ferhat, Malatya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Bakan,  KSÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Tokur birer sunum ve konuşma yaptı. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ