Antalya'nın Manavgat ilçesinde yerleşik yaşayan yabancılar aldıkları konutlarını Türklere satarak turizm şehrinden uzaklaşıyor. İlçede bir önceki yıla göre yerleşik yabancıların satın aldıkları konutlarını turizm şehrinde yaşayan yerli halka satmada yüzde 150 artış olduğu belirtildi.

Manavgat'ta yerleşik yaşayan Alman, İngiliz, Hollandalı, Belçikalı, Rus, Norveçli, İsveçli ve Avusturyalılar turizm şehrinden aldıkları evlerini satarak ülkelerine dönüyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, yerleşik yabancıların aldıkları gayri menkulleri satarak ülkelerine geri dönmesinin turizmde inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyledi. Geçen yılın ilk 4 ayında Manavgat'ta yerleşik yabancılardan Türklere 24 konut satışı olurken, bu senenin ilk 4 ayında ise bu rakamın 60 olduğunu kaydetti. Yerleşik yabancıların aldıkları konutlarını Türklere satımda bir yıl içinde yüzde 150 oranında bir artışın olduğuna dikkat çeken Boztaş, ilçede bir önceki yıla göre de konut satışlarında yüzde 60,9 düşme olduğunun altını çizdi. Boztaş, "Manavgat'ta konutta yabancı yatırımlar azalırken, turizm şehrinde konuta yatırım yapan yerleşik yabancılar da konutlarını satarak ayrılıyor. Bu tablo inşaat-emlak sektörünü olumsuz etkilemektedir. Yerleşik yabancıların Türklere konut satımı yaparak turizm şehrinden uzaklaşmaları iyi analiz edilmeli ve inşaat-emlak sektörünün daha fazla olumsuz etkilenmemesi için önlem alınmalı." dedi. Boztaş, Manavgat'ta geçen yıl ocak-nisan döneminde bin 178 konut satışı yapılırken bu sene ocak-nisan döneminde yüzde 13,8 artarak bin 341'e ulaştığını sözlerine ekledi.

14 yıl Kaş Kalkan'da konut alarak yaşadığını belirten İngiliz Tony Watson, 4 yıl önce Çolaklı'dan konut aldığını ve bu sene satarak Londra'ya geri dönmeye karar verdiğini kaydetti. Manavgat'ta 3 bin 247 yerleşik yabancı yaşıyor.