Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ham petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerinde kalmasının makro ekonomi adına olumlu olduğunu vurguladı.

Yıldız, fiyatların bu hali ile yatırımları aksatmayacağını ve maliyetleri indireceğini dile getirdi.

Taner Yıldız, Borusan EnBw’nin yeni enerji üretim alanlarının açılış törenine katıldı. Törende gazetecilerin ham petrol fiyatları ile ilgili sorularını cevaplayan Yıldız, şunları kaydetti:

“Şu an 57-58 dolar olan ham petrol varil fiyatı geçen aya göre yüzde 5-6 geriledi. Bu, petrol ürünlerinin bedeline 3 gün içinde etki edecek. Bunun benzin ve mazotta, motorinde etkilerini göreceğiz. Çünkü otomatik fiyatlamaya dayanan bir yapı var. Ham petrolde 3 ayın en makul fiyatını görüyoruz. Bunu tüketici ülke olarak sevindirici buluyorum.”

Yıldız, petrol fiyatlarının şu hali ile Türkiye’nin yararına olduğuna işaret etti. İlave olarak “ Fiyatların gerilemesi; yatırımların aksamaması ve maliyetlerin ve cari açığın inmesi adına iyi. Fiyatlar 50 dolar bandında kalırsa 2014’te petrol ürünlerine ödediği paranın 13 milyar dolar altında para ödeyecek Türkiye. Bu Türkiye’nin makro ekonomik yapısı için olumlu.” dedi.


Gazetecilerin “Rusya ile doğalgaz fiyatları ve Türk Akımı görüşmelerinin ne durumda?” sorusuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, şu karşılığı verdi:

“Türk Akımı ile ilgili görüşmeler devam ediyor. Malum Bakü’de Sayın Putin ile Sayın Erdoğan’ın bir araya geldiği toplantıda önemli kararlar alınmıştı. Kararın uygulanması ve müzakereleri devam ediyor. Dün Rusya Enerji Bakanı Sayın Novak ile iki defa görüştük, ama pürüzleri daha tamamen kaldıramadık. Ümitli miyiz? Ümitliyiz. Müzakereler böyledir, tehditleri ve imkânları vardır. Bunları her iki ülkenin yararına olacak şekilde ele almamız ve ortaya büyük proje sunmamız gerekiyor. Ama her iki ülke de kendi menfaatlerini koruyup kollayacaktır. Biz de bu şekliyle davranmaya devam ediyoruz. Ama müzakerenin 2-3 yönü var. Bir pakettir, o paketin tamamen bitirilmesi ile yürürlüğe girecektir.”

“TÜRKİYE’NİN TAHKİME GİDECEĞİ GÖRÜŞÜNDE DEĞİLİM”

“Rusya ile doğalgaz fiyatında anlaşılamazsa Türkiye tahkime gider mi?” sorusuna mukabil Taner Yıldız, “Hukuken böyle bir yol olsa da ben Rusya-Türkiye bağlarının bizi böyle bir yere getirmeyeceğine görüşündeyim. Her iki ülke de tecrübeli. Her iki ülkenin bunları tolere edebilecek, yönetebilecek tecrübesi var. Burada istismar olmayacaktı. Ben, bu anlamda ilerleyen dönemde olumlu şeyler olacağı görüşündeyim. “ ifadelerini kullandı.

Irak petrolü ile ilgili sorunun devam edip etmeyeceği sorularına da muhatap olan Yıldız, Bağdat-Erbil hattında yer yer sorunların görüldüğüne temas etti. “Biz, Irak’ta petrol üretildiği kadar iletiriz, iletildiği kadar da tüketilir. Dünyanın tüketimi devam ediyor. Irak da dünyanın en önemli üreticilerinden biri. Umut ediyorum, Kerkük-Yumurtalık boru hattı Irak’ın normalleşmesine katkı koyacaktır. Burada bizim tutumumuz aynıdır. Ama Bağdat- Erbil hattının anlaşmazlığı projeyi etkiler. Biz Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılı bir ülke olarak bu faaliyetleri devam ettireceğiz.” dedi.

“KOALİSYON İÇİN PARTİLER İDEALLERİNDEN TAVİZ VEREBİLMELİ”

“Hükümet kurma çalışmalarının takviminde sarkma olur mu? Sizce hükümet ne zaman kurulur?” sorusunu ise Yıldız, şöyle cevapladı:

“Tabii her aşama itina ile yürütülmeli. Bizim AK Parti’nin grup başkan vekillerimiz, parti yöneticilerimiz bu manada itinalılar. Türkiye’nin hükümetsiz kalması söz konusu değildir. Aynen şu an hükümetin Türkiye’ye vaziyet ettiği gibi. Bunların bir an evvel yapılmasının, uzlaşıda bulunulmasının faydası var. AK Parti burada uzlaşmacı ve yapıcı tavır ortaya koyacaktır. Ama tek başına iktidar olmaya göre koalisyon hükümetleri idealden bir miktar uzaklaşmayı gerektirir. Her partinin ideali yakalama ile alakalı konularında bir miktar daha tavizkar olmasının doğru olacağı kanaatindeyiz. Koalisyon kültürü böyle bir şey. Ortak noktalarınızı, konu başlıklarını daha ön plana çıkararak Türkiye’de hükümetin kurulmasını mümkün kılmalıyız. Biz, ‘sandıktan çıkan sonuca saygılıyız’ dedik. Bu sözümüzü tutacağız.”

Borusan EnBW’nin 330 milyon dolarlık yatırımları Koru RES ve Mut RES’in devreye alınması; Bandırma RES’in kapasitesinin arttırılması ile ilgili törende Yıldız, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide önemli aşamalar aldığını belirtti. Ülkede bu enerjiye ilginin arttığını anlattı. Bu anlamda Avrupa Birliği üyelerinin rağbetinin yüzde 13, Türkiye’nin yüzde 26 oranında olduğunu bildirdi. Yenilenebilir enerjide hedeflerini 20 bin megawatt olarak ilan eden Yıldız, siyasilerin bu alana karşı ılımlı tavır ortaya koyduğunu sözlerine ekledi.

Borusan Holding CEO’su Agah Ugur ise EnBW ile ortaklıklarının 2009’a dayandığını vurguladı. Hedeflerini yenilenebilir enerjide 2 bin megawatt olduğundan söz eden Uğur, “6 senede 390 megawatt rakamı elde ettik. Bu büyük bir rakam olarak görünmüyor ama enerjide kolay bir alan değil.” açıklamalarını yaptı.

Uğur, ayrıca siyasi ortamın enerji ihalelerini geciktirmemesi temennisinde bulundu.