Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral konusundaki anlaşmaların Türkiye'nin şimdiye kadar yaptığı tek parçalı en büyük anlaşmalar olduğunu söyledi. Yıldız, "Türkiye hamdolsun 2 büyük anlaşma ile şuana kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek parçalı yaptığı en büyük anlaşmadır. 22’şer milyar dolarlık 2 anlaşma 44 milyar dolar. Bunun getirileri ve yıllık cirolarından bahsetmiyorum. O yaklaşık 100 milyar dolarlık bir rakamdır ve yine 100 yıllık, üzerinde çalışılacak bir projedir." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Büyük Anadolu Oteli’nde gerçekleştirilen Enerji Bir-Sen 5. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’ye ilk elektriğin 1902’de geldiğini belirten Yıldız, “100 yıl içinde 31 bin 500 megavat 2002’ye kadar 31 bin 500 megavatlık kurulu güç oluştu. Son 12 yılda oluşturulan kurulu güç 37 bin megavat. Yani ilk 100 yıldan daha fazla bir performans gösterdik. Avrupa’nın ikinci büyük şebekesini memurlar, isçiler, bütün yöneticiler, genel müdürler ve genel müdür yardımcıları ve tüm çalışanlarla ulaştık. Geldiğimiz noktada 1 milyon 200 bin km iletim ve dağıtım hattına sahip olduk. Türkiye zaman zaman doğuda üretip batı da tüketen, zaman zaman güneyde üretip kuzeyde tüketen bir ülke yapısına kavuştu.” ifadelerini kullandı.

Nükleer güç santrallerini Türkiye’de hemen hemen bütün iktidarların gerçekleştirmek istediğini ifade eden Yıldız, bu konuyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Ama şu veya bu sebepten dolayı yapamamışlardır. Türkiye hamdolsun 2 büyük anlaşma ile şuana kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tek parçalı yaptığı en büyük anlaşmadır. 22’şer milyar dolarlık 2 anlaşma 44 milyar dolar. Bunun getirileri ve yıllık cirolarından bahsetmiyorum. O yaklaşık 100 milyar dolarlık bir rakamdır ve yine 100 yıllık, üzerinde çalışılacak bir projedir. Bizler peşin olarak satın aldığımız refah seviyesine karşılık kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza vadeli olarak bir kısım sıkıntılar bırakıyoruz. Çevre kirliği ve yeşille alakalı sıkıntılar bırakıyoruz. O yüzden bu sıkıntıları biz AK Parti hükümetlerimiz olarak bırakmayacağız çevremize saygılı olarak çevreye rağmen değil çevre ile bunları gerçekleştireceğiz ve mutlaka bununla alakalı başarılı sonuçları şuana kadar elde ettiğimiz gibi bundan sonra da elde edeceğiz.”

TASARRUF İÇİN SOKAK VE CADDE AYDINLATMASINDA 'LED'E GEÇİLECEK

Enerji Bakanı, geçen yıl Türkiye'nin elektrik tüketimininin 255 milyar kilovatsaati bulduğunu aktararak, devam etti:

“Bunun yüzde 3’ü sokak ve caddelerde. Bunun karşılığı da 6,5 milyon adet sokak lambası sodyum ve cıva buharlarla aydınlatılıyor. Yüzde 40 LED’lere geçmemiz halinde tasarruf sağlayacağız. 1,2 milyar TL civarında her yıl ücret ödüyoruz sokak aydınlatmalarına. Bunu yaklaşık park ve bahçelerle 1,5 milyara çıkması bekleniyor. Bizim yalnızca sokak aydınlatmalarından elde edeceğimiz tasarruf 600 milyon TL’ye yakın. Şuanki lambaların ömrü 8 bin saat. Takacağımız lambaların ömrü gelişen teknoloji ile beraber 100 bin saat. Türkiye’nin yalnızca bugüne değil inşallah geleceğine bu manada katkı koymuş olacağız.”