Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, siyasi sorunların doğalgaz projelerine etki ettiğinden yakındı. Yıldız, "Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgazın çok zorlanan projeler ile Mısır’ın enerji sahaları ile dünyaya sunulacağına kanaat getirmiyorum." dedi.

Taner Yıldız, 'Steam Enerji Arenası Değişen Dinamikler' konulu toplantıya katıldı. Enerji sektörü temsilcilerinin yer aldığı toplantıda Yıldız, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz üreten ülkelere yakın bir bölgede konumlandığını vurguladı. Bu durumun bir yandan yeni imkanlara diğer yandan sorunlara neden olduğunu dile getirdi. Doğu Akdeniz’de siyasetin enerjide yükünün yoğun olduğuna işaret eden Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, İsrail, Kıbrıs Rum Yönetimi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi durumu projeler ile ilgili belli açmazlar ortaya koydu. Biz, uluslararası hukukta tam netleşmemiş bir sahada yapılan uygulamaların bölgeler ve dünya denizleri ile ilgili hukuka aykırı olduğu iddiasındayız. Yani petrol gibi, doğalgaz gibi değerler Irak’ta olduğu gibi Kıbrıs’ta da halkın tamamına aittir. Onun için Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgazın çok zorlanan projeler ile Mısır’ın enerji sahaları ile dünyaya sunulacağına kanaat getirmiyoruz."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Türk Akımı’nda da yeni sipariş vermelerinin söz konusu olmadığını belirtti. Taner Yıldız, bu konuda şu açıklamalarda bulundu:

"63 milyar metreküpün 56-57 metreküpü ile ilgili Avrupa Birliği (AB) üyelerinden talep geliyorsa, ticari bir durum ortaya çıkar. Burada talebin oluşumu ile ilgili Türkiye’nin bir görevi yok. Hem sipariş verir hem projenin önü nasıl açılır derseniz burada çelişki vardır. Biz, tarafı olduğumuz problemlerde anlaşılabilir kararlı politikaları paylaşıyoruz. Ama bu konu o konulardan değildir. Yani siz sipariş vererek o projenin nasıl yapılacağını sorarsanız bu doğru değildir."

Taner Yıldız, ayrıca 2018’e dek tamamlanması planlanan TANAP’a yeni ortaklar eklenebileceğini bildirdi.