Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, muhalefet partilerinin seçim vaatlerinin gerçekçi olmadığını söyledi. Yıldız, "Ülkeyi yönetme kaygısı, endişesi, hedefi olmayan bazı insanların, yöneticilerin ve idarecilerin oturduğu yerden çay, kahve içerek böyle taahhütlerde bulunmalarını doğru bulmuyoruz." dedi.

Taner Yıldız, 'Steam Enerji Arenası Değişen Dinamikler' konulu toplantıdan ayrılırken gazetecilerin CHP ve MHP‘nin seçim vaatleri ile ilgili sorularını cevapladı. "Seçimlere gidiyoruz, mazotu 1 liraya indirme sözü verenler var. Bu konuya dair yorumlarınız nedir?" sorusuna Yıldız, şu karşılığı verdi:

"Yeni bir teklif mi var, 1 lira var mı? Yani sağ olsunlar MHP daha insaflı davranmış. Ama onun da Türkiye gerçekleri ile mesafesinin uzak olduğunu belirtmeliyim. 1 lira mazottan söz ettiniz, asgari ücreti 5 bin liraya çıkartanlar oldu. Çok ayrı rakamlar oldu. 7 Haziran’da halk, Türkiye gerçekleri ve siyasi istikrar ile karşı karşıya kalacak. Ülkeyi yönetme kaygısı, endişesi, hedefi olmayan bazı insanların, yöneticilerin ve idarecilerin oturduğu yerden çay, kahve içerek böyle taahhütlerde bulunmalarını doğru bulmuyoruz. Mazotun TÜPRAŞ’tan çıkış fiyatı Sayın Kılıçdaroğlu’nun söz ettiği gibi 1,21 lira değil, 1,41 liradır. 13 bin 600 bayi ile ülkeye dağıtılan benzin ve motorinin TÜPRAŞ’ın kapısından bidonlarla takdim edilecek hali yok. Bayi ve dağıtıcıların 40-42 kuruş karı var, üstüne koyun 1,80 lira yapıyor. Anladığım kadarı ile KDV ve ÖTV de almıyorsunuz, peki nasıl yönetilecek ülke? 46 milyar lira geçen sene toplanan; yol, su, köprü, hastane, adliye sarayı olarak verilen hizmetlerin finansmanı bu vergiler ile oluyor. Bu vaatlerde bulunan bir parti yöneticisi şunu açıklamalı; ‘hastane inşaatını durduruyorum, adliye sarayı inşaatını durduruyorum; çünkü bu vergiden vazgeçiyorum’ demeli. Gerçekçi olalım, Türkiye’nin gerçekleri ile bağdaşık hale gelelim. Yine Türkiye’de mesken başına 137 kilowatt/ saat aylık elektrik kullanımı var. Sayın Kılıçdaroğlu diyor ki ‘230 kilowatt/saate dek elektrik para almayacağım’ diyor. Asgari ücretlinin 4 katı kadar alan bir birinin de harcadığı rakam değil bu. Zannımca Kılıçdaroğlu, bunu sehven yaptı ya da yanlış bilgilendirildi. Kasten yapıyorsa durum daha da kötüdür. Yani oradan 5 milyar lira, buradan 25 milyar lira silin olmaz. Sayın Devlet Bahçeli’nin 200 kilowatt/saatin altında olanlardan yüzde 75 civarında ücret alacak olması gerçeklerle bağdaşmasa da CHP seçim beyannamesine göre insaflıdır ama gerçekçi değildir."

Yıldız, ilaveten muhalefet partilerini vaatlerinde gerçekçi ve samimi davranmaya davet etti.

Sonrasında Kıbrıs gazı ile ilgili sorulara muhatap olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile alakalı enerji sektöründe belli bir modelin yapılandırılması dahil pek çok konuyu ele alıyoruz. Güney Kıbrıs’ı ilgilendiren master plan kendilerine sunuldu. Kıbrıs şehitlerle, ekonomik yapısı ile iç içe olduğumuz bir ülkedir. Oraya somut projelerin yanında somut master planları sunduk." ifadelerini kullandı.

Türk Akımı ile ilgili soruların ardından da Taner Yıldız, "Türk Akımı ile beraber 4 boru hattından 63 milyar metreküp gelecek. Bir borudan gelecek 15 milyar 750 milyon metreküp Türkiye’nin tüketimi ile alakalıdır. Bu yeni sipariş değildir, batı hattından gelecek 14 milyar metreküpün yerine ikame edilen bir rakamdır. Onun haricinde 3 boru hattı ile gelecek 46-47 milyar metreküp doğalgaz talebi Avrupa Birliği ülkelerinden gelecek. Tarafı olmadığımız kısım odur. Siparişi AB ülkeleri veriyorsa arz ve talep bir yerde buluşacaktıır. vermiyorsa bunun Türkiye ile alakası yoktur." açıklamalarında bulundu.