Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim kurulu Başkanı Ali Çandır, bu yıl yedincisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nda (YÖREX), 116 oda ve borsa, 13 kalkınma ajansı ve 200 firma ile 70 ilin yöresel ürünlerinin yer alacağını söyledi.
ATB Başkanı Ali Çandır, bu yıl yedincisini düzenledikleri YÖREX’in 26 Ekim’de ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde kapılarını açacağını, 30 Ekim’de de sona ereceğini söyledi. Fuar’da 116 oda ve borsa, 13 kalkınma ajansı ve 200 firma ile 70 ilin yöresel ürünlerinin yer alacağını hatırlatan Çandır, “YÖREX ile Anadolu’nun 12 bin yıldır ürettiği el emeği göz nuru ürünleri, yöre insanlarının örf, adet, gelenek ve kültürlerini, öncelikli olarak gençlere tanıtmanın ve yöresinden ayrı kalmış Anadolu insanının bir nebze de olsa özlem gidermesine vesile olması amaçlanıyor. YÖREX, yöresel ürünlerimizin varlığını koruyup geliştirmeyi, yöresel ürün üreticilerinin ekonomik gelişimlerine yardımcı olmayı, yöresel ürünleri koruma altına alan coğrafi işaret tesciliyle hukuki düzenlemelerin yaygınlaşmasını, yerel kalkınmayı, kadın istihdamını, kırdan kente göçü engellemeyi, genç nüfusun yerel ve yöresel ürünleri unutmamasını hedeflemektedir. Ülkemizde bugün itibariyle coğrafi işaret tescili almış 189 ürün bulunuyor. Tescil için başvuru süreci başlatılan ürün sayısı ise 259. Oysa Anadolu’da binlerce yıllık kültürel birikimin mirası olarak günümüze kalan yaklaşık 2 bin 500’ün üzerinde yöresel ürün var. Bu ürünler, yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle hem yerel ekonomiyi ayakta tutan hem de kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran değerli mirasımızdır” dedi.
Yöresel ürünler sanal ortama taşınıyor
Dünyada yöresel ürünlerin 100 milyar avronun üzerinde bir ticari değer taşıdığını kaydeden Çandır, “Türkiye’de ise yöresel ürün ihracatıyla yıllık yaklaşık 10 milyar lira düzeyinde gelir elde ediliyor. Yöresel ürünlerin değer kazanmasını sağlamak için YÖREX’e katılan firmaların, odaların ve borsaların satılabilir konuma gelmiş ürünlerini sanal ortama taşımayı düşünüyoruz. Türkiye’nin her tarafındaki yöresel ürünleri YÖREX web sitesi üzerinden satın alınabilecek. Sitede üretici ile tüketici buluşacak. Şimdi bu sitenin yazılım çalışmaları yapılıyor” diye konuştu.