Yozgat Belediyesi, tarafından başlatılan ‘atık yağ kampanyası kapsamında çevreye ciddi zararlar veren atık yağların toplanması için ‘atık yağ toplama' bidonları dağıtmaya başladı.
Yozgat Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ömer Duyar, yaptığı açıklamada mutfakta kızartma ve benzeri yiyeceklerde kullanıldıktan sonra artan yağların yeniden kullanılmasının insan sağlığına, sokağa dökülmesi halinde de çevreye ciddi zararlar verdiğini vurguladı. Duyar, Atık yağları toplayıp, hem zarar vermesini önlemek hem de geri dönüşümünü sağlayarak ekonomiye kazandırılması için çalıştıklarını söyledi.
2011 yılında başlatılan atık yağların toplanmasına yönelik kampanya kapsamında ilk yıl 10 ton atık yağ toplandığını kaydeden Duyar, sonraki yıllarda bunun artarak devam ettiğini bildirdi. Duyar, 2013 yılında 14 ton, geçen yıl ise 18 ton atık yağ topladıklarını, bu yıl ise 25 tona çıkartmak üzere kampanyayı genişlettiklerini ifade etti. Duyar, ''Toplanan atık yağları, yönetmelik gereği lisanslı bir firma ile sözleşme yaparak teslim ediyoruz. 2 litre atık yağ bir milyon metreküp suyu kirletiyor, doğaya ve toprağa ciddi zararlar veriyor. Biz vatandaşlarımızın hem talep doğrultusunda hem de biz okullarda toplu alanlarda bunları yaygınlaştırmak istiyoruz, vatandaşlarımızı teşvik etmek amacıyla da yağ getirenlere de sıvı deterjan ve mutfak önlüğü gibi çeşitli hediyelerle de teşvik ediyoruz'' dedi.
Önceki yıllarda yemekhane, lokanta, pansiyon, yatakhane, yurt gibi toplu yemek tüketiminin olduğu alanlardan toplanan atık yağların, talepler doğrultusunda çok katlı bina ve siteleri de kapsayacak şekilde düzenlediklerini kaydeden Ömer Duyar, ''Talep gelen site ve binalara yağ bidonlarını bırakmaya başladık. Vatandaşlarımız isterse yağlarını direk bu bidonların içerisine dökebilirler veyahut koydukları kutularla petlerle direk atabilirler.'' diye konuştu.
Duyar, atık yağların daha önce çöpe veya lavaboya döküldüğünü, bunun da ciddi zararlara yol açtığının altını, bu zararı azaltmak için bu yıl 15 bidonu talep edilen binalara bıraktıklarını, talep olması durumunda diğer binalara da bidonların bırakılabileceğini ifade etti.