Erken rezervasyon istatistiklerine dikkat çeken İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. T.Koray Akman, turizm yatırımcısına önemli uyarıda bulundu: “Turizmci, 2015 yılı için borçlanarak yatırıma girmesin. Turist sayısında önemli ölçüde azalmalar olabilir.”

Son aylarda yaşanan ekonomik ve siyasi olayların Türk turizmi açısından çok talihsiz gelişmeler olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Akman, “Gerek Rusya’daki ekonomik kriz gerekse Suriye’deki iç savaş, tatil tercihi yapma aşamasında olan turist için son derece caydırıcı nitelikte. Bu olayların üzerine bir de IŞİD ve Charlie Hebdo saldırıları eklenince durum iyice kritik bir hal aldı.” dedi. Rusya’dan gelen turistin yüzde 78,1’inin tercihinin Antalya olduğunu hatırlatan Akman, “Türk Tur Operatörleri Derneği Başkanı Akın Koç’un ifadesine göre Rusya’dan gelen erken rezervasyonlarda, yüzde 40 oranında ciddi bir düşüş gerçekleşmiş. Özellikle Antalya’daki turizmciler çok ciddi tedbirler almalı, kendilerini zor bir sezon bekliyor.” dedi. İngiltere pazarındaki düşüşün şimdiden yüzde 40’ı bulduğunu belirten Akman, TÜRSAB verilerine göre düşüş Almanya ve Hollanda pazarında yüzde 25, Norveç’te yüzde 35, İsveç’te yüzde 25’i buldu. 2015 yılı Yunanistan, İtalya ve İspanya’ya yarayacak. Bizden kaçan turist, daha güvenli gördüğü bu ülkelere gidecek. Bu yüzden turizm yatırımcısının, bu yıl çok dikkatli yatırım yapması gerekmektedir.” dedi.

Bir yandan varil başına petrol fiyatının düşmesi, diğer yandan ABD ve Avrupa'nın uyguladığı yaptırımların Rusya ekonomisini kıskaca aldığını belirten Akman, şimdiden 20’den fazla yurtdışına turist gönderen tur operatörünün iflas ettiğini söyledi. Akman, “Rusya, Türk turizmi için büyük önem taşımakta. 2014 yılı verilerine göre Türkiye’ye gelen 36 milyon 837 bin 900 turistin yüzde 12.16’sı Rusya’dan. Yani Rusya, Almanya’nın ardından 4 milyon 479 bin 49 kişi ile Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke ancak ekonomik problemlerle savaşan ve alım gücü ciddi ölçüde düşmüş olan Rus halkının, 2015 yılında turistik hareketlere katılabilecek bir bütçesinin olamayacağı kesin. Katılabilecekler ise muhtemelen Mısır gibi, Türkiye’ye göre daha ucuz ülkeleri tercih edeceklerdir.” dedi.

Suriye’deki iç savaş, IŞİD terör örgütünün varlığı, Türkiye’nin askerî harekâta katılma ihtimalinin sürekli gündemde kalması gibi gelişmelerin de Türk turizmi için ayrı bir tehlike olduğunu belirten Akman, şu değerlendirmede bulundu: "Avrupa’da, Türkiye’nin savaşın içinde olduğu ile ilgili bir yanlış kanı var. Bu düşünce, turizmde bize rakip olan ülkeler tarafından da abartılarak dillendiriliyor. Yabancı medya, Türkiye’nin Suriye sınırındaki çatışmaların görüntülerini devamlı vermekte. IŞİD’in infaz videoları ve Charlie Hebdo saldırısı da zaten var olan İslamofobinin en üst düzeylere çıkmasına neden oldu. Bir de İngiliz ve Fransız vatandaşlarının da bazılarından IŞİD’e katılanların olması ve bu geçişlerin Türkiye üzerinden gerçekleştirilmesi, Avrupa’nın İslam ülkelerine ve Türkiye’ye bakış acısını değiştirdi. Artık Avrupa Birliği ülkeleri, IŞİD’i de bahane ederek halkına, Müslüman ülkelere ve Türkiye’ye gitmelerinin tehlikeli olduğu söyleyen bildiriler yayımlamakta. İspanya İçişleri Bakanlığı, IŞİD’in geçişlerde Türkiye’yi kullandığını söyleyerek, Türkiye'den gelenlerin gerek görüldüğünde takip edilmesine karar verdi. Bu nedenle 2015 yılında Türkiye’ye gelen Fransız vatandaşlarında yüzde 20’lik bir azalma beklenmekte, bu da 90 bin kişiye denk gelmektedir."