Enflasyon rakamlarını değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, “Yatırımcılar için spekülatif yatırımlar olumsuz etkiler. Spekülatif yatırımlardan kaçmak gerekir. Reel yatırımlara yönelmek için adımlar atılmalıdır. İstihdamı arttırıcı, reel üretimi arttırıcı yatırımlar yapılmalıdır.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nde (TÜFE) yüzde 1.19 oranında bir artış gerçekleşti. Enflasyondaki en yüksek artış gıda ve yemek de olurken, en fazla düşüş ise haberleşme de oldu. Ekonomi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, ilk 3 ay için enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından enflasyonun yine beklentilerin üzerinde ilerleme yaşanırken, gıda ve yemek hariç çekirdek enflasyon ise gerilediğini dile getirdi.

Gıda ve yemek ürünlerindeki artış hala devam ettiğine dikkat çeken Güneş, “Gıdadaki pahalılık yüksek derecede artış sağladı. Çekirdek enflasyon yüzde 5 oranlarında artış sağlarken, gıda enflasyon oranı yüzde 14 civarında bir artış sağlayıp bu yine ortalamayı yükseltiyor. Gıda enflasyonunun artması orta kesim halkı ve az gelir grubunu daha çok etkiler. Enflasyon oranını çekirdek enflasyonunun geriliyor olması Türkiye’nin ekonomik refahı açısından pek bir gösterge değil.” diye konuştu.

Gıda fiyatlarının yüksek olması geçim sıkıntısı yaşayan insanlar için önemli bir göstergedir diyen Güneş, bunun düşürülmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Döviz kurundaki dalgalanmaların her zaman enflasyonu etkilediğine değinen Güneş, “Doların artıyor olması yakıt fiyatlarını etkiler. Ham yakıt fiyatları düşse bile doların artıyor olması yine Türkiye’deki benzinin, mazotun fiyatını arttıracak bir gelişmedir. Girdi mallarının çoğunun döviz kuru dolar bazında olması tabi ki doların değer kazanıp Türk parasının değer kaybetmesiyle birlikte enflasyonu arttıran bir olgudur. Yatırımcılar için spekülatif yatırımlar olumsuz etkiler. Spekülatif yatırımlardan kaçmak gerekir. Reel yatırımlara yönelmek için adımlar atılmalıdır. İstihdamı arttırıcı, reel üretimi arttırıcı yatırımlar yapılmalıdır.” tavsiyelerinde bulundu.