Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu, ekonomide önemli başarılar elde edildiğini vurguladı ve “Ancak demokraside ciddi bir yerinde sayma var. Bu anlamda ’bir ileri iki geri mi gidiyoruz’ diye aklımızdan geçiyor.” dedi. Yücaoğlu, yeni Anayasa yapılamamasının, seçim barajının indirilememesinin üzüntü verici olduğunu da belirtti.

TÜSİAD’ın 45. Olağan Genel Kurulu, Four Seasons Hotel’de toplandı. Siyasilerin katılmadığı Genel Kurul’da yeni Yönetim Kurulu ve YİK üyeleri seçilecek. Divanın belirlendiği, TÜSİAD’da katılan 51 yeni üyenin tanıtıldığı toplantıda söz alan TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye’nin ekonomide merhale kat ettiğini dile getirdi. Yücaoğlu, petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açığı daralttığını anlattı. Dünyada ABD dışında büyüme ve ihracatın tempolu olmadığına, buna rağmen Türkiye’nin makro dengeleri koruduğuna işaret etti.Yücaoğlu, “Ekonomide elde edilen başarılara rağmen demokrasi için ciddi yerinde sayma var. Bir ileri iki geri mi gidiyoruz diye aklımızdan geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesini, hakların önplana alınmasını öneren Yücaoğlu, şöyle devam etti:

“Ama şu aşamada merkezileşme denge ve denetimi önplana alma, devletin bireyin önüne koyma söz konusu olabilir. Maalesef yeni Anayasa yapılmadı, seçim barajı indirilmedi. Kuşku yok yeni Anayasa ve seçim barajının indirilmesi çözüm sürecine katkı yapar. Öte yandan eğitim ile ilgili sorunlar yerinde saymaya neden oldu. Biz bu konuya hep duyarlı olduk. Orta eğitimin kalitenin pek de iyi olmamasına, şekil ve yapıya kafa yorduk.”

Erkut Yücaoğlu, kendilerini üzen alanların bir bölümünü ise demokratik,ifade özgürlüğünü esas alan bir anayasanın yapılamaması, hukuk bağımsızlığının temin edilememesi, kadınların toplumda hak ettiği yeri alamaması olarak sıraladı.

45. Genel Kurul’da Erkut Yücaoğlu’nun TÜSİAD Onursal Başkanı seçildiği açıklandı. Yücaoğlu’na plaketi Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç takdim etti.