Soğuk kış aylarının kendini hissettirmesiyle doğal gaz faturaları da cep yakmaya başladı. Vatandaşlar tarafından uygulanan tasarruf tedbirleri son yıllarda kamu kurumları tarafından da uygulanmaya başladı. Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, belediye ve hastaneler başta olmak üzere çok sayıda kamu kurumu kalorifer kazanına takılan özel bir bilgisayar yazılımı ile kabarık doğalgaz masraflarına çözüm arıyor.

Almanya'da geliştirilen bilgisayar yazılımı sayesinde kalorifer kazanının boşa çalışmasının önüne geçilerek yakıttan yüzde 30 tasarruf sağlamak mümkün. Kazanlara takılan mini bilgisayar, merkezi ısıtma kullanan binaların enerji kaçaklarının önüne geçerek aynı oranda yakıtla daha fazla ısınma imkanı sunuluyor. Doğalgaz ateşleme sistemini düzene sokan ve boşa yanmanın önüne geçen yazılım 4 yıl sonunda 1 yıl bedava yakıt kullanma imkanı sunuyor. Almanya Enerji Bakanlığı tarafından kullanımı teşvik edilen EU Promatic, AB ülkeleri, Rusya, ABD, Çin başta olmak üzere 20'den fazla ülkede kamu binaları, hastane ve konutlarda tasarruf amacıyla kullanılıyor.

Türkiye pazarında da binden fazla kamu kurumunda kullanılmaya başlanan tasarruf yazılımının şu anda sadece merkezi ısıtma kullanan binalarda uygulandığına dikkat çeken BDK Enerji Genel Müdürü Erdal Sezer, "Yakıta herhangi bir karışım veya bina ısısında azaltmaya gitmeden bilgisayar yazılımımız sayesinde kazanın çalışma şeklini düzenliyoruz. Bu yazılım sayesinde örneğin sıcaklık belirli dereceye ulaştığında kalorifer çalışmasına ara verirken pencere açıldığında anında bilgisayarımız tarafından algılanıyor. Şu anda bine yakın kamu binası, toplu konut, hastane ve fabrikaya sistemi uyguladık. Bir kışta kendini amorti eden cihaz sayesinde yılda ortalama yüzde 30 yakıttan tasarruf sağlamak mümkün." diye konuştu.

Cihazın kayıp kaçağı önleyerek tasarruf sağladığını anlatan BDK Enerji Genel Müdürü Sezer, şunları aktardı:

"Evlerdeki ısı oranını düşürmeden daha uzun yanma ve duraklama sistemi ile aynı oranda yakıtla daha uzun süre ısınma sağlıyor. Tamamen bilgisayar programlarına dayanan bu cihaz, çeşitli zamanlama ve sıcaklık programları sayesinde brülörün en doğru aralıklarla çalışmasını sağlıyor. Kazan ateşlemesinden aldığı verilerle en uygun yanma süreleri tespit ediliyor. Emisyon hacmini yüzde 50 azaltarak sera gazlarının oluşturduğu çevre kirliliğini azaltıyor. Otomobillerde kullanılan ve kırmızı ışıkta motoru durdurarak yakıt tüketimini azaltan sistemin bir benzerinin akıllı dinamik çevrim yönetimi (DCM) teknolojisiyle kalorifer kazanlarına uygulanma mantığıyla çalışıyor. Yakıt tasarrufunun yanı sıra kalorifer kazanının harcadığı elektrikte tasarruf, mekanik ömürde uzama ve daha önemlisi baca gaz emisyonlarında azalım sağlamakta. Ürünü kullananlar konfordan hiçbir ödün vermeden hiçbir zaman ayarlamaya gerek duymadan enerji tasarrufu yapıyor."

Merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda boşa harcanan doğalgaz miktarının 20 daireden oluşan bir apartmanda 5 yılda 80 bin TL'lik bir maliyete ulaştığına dikkat çeken Sezer, "20 daireden oluşan bir apartmanda 5 yılda bir daire değerinde doğalgaz havaya uçup gidiyor. Bizim bilgisayar tabanlı yazılımımız sayesinde boşa giden kayıp kaçak enerji tekrar ısınmada kullanılıyor." dedi.