Alman Fraport-Sentel Ltd, Yunanistan'ın 14 çevre havaalanı ihalesini uygun bir fiyata kazandı. 13 Ağustos'ta ilgili hükümet yetkililerinin yaptığı toplantıda karara bağlanan satış, 17 Ağustos tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Siriza'nın iktidara geldikten sonra iptal edeceğini duyurduğu özelleştirmeye Almanya tepki göstermişti. Yunanistan'a sağlanan 3 yıllık 86 milyar Euro kurtarma paketinin onaylanması, içerisinde havaalanlarının da bulunduğu özelleştirme süreçlerinin tamamlanması şartını da içeriyordu. 14 Ağustos'da parlamento tarafından kabul edilen düzenlemede bu özelleştirme de yer alıyordu.

Atina'dan sonra ülkenin en çok turist çeken şehir ve adalarına havayolu ile ulaşıma olanak veren önemli 14 havaalanı şunlardan oluşuyor: Selanik, Korfu, Hanya, Kefalonya, Zakinthos, Aktion, Kavala, Rodos, Kos, Samos, Mitilene, Mikonos, Santorini ve Skiathos.

Yunanistan Özelleştirme İdaresi (TAIPED) tarafından 3 Temmuz'da sonuçlandırılan satış, 40+10 yıl opsiyonlu Alman-Yunan konsorsiyumu tarafından satın alındı. Konsorsiyum, 1,2 milyar Euro'ya özelleştirmeyi kazandı. Yıllık bazda ise ise 22,9 milyon Euro kira ücreti ödeyecek.

Şirket, ayrıca ilk 4 yılda 330 milyon Euro yatırım yapma sözü verdi. 40 yılda yapacağı toplam yatırım ise toplam 1,4 milyar Euro olacak.

Frankfurt havalanına da sahip olan Fraport, diğer bir çok ülkenin önemli havaalanlarının işetmesini gerçekleştiriyor. Çok ortaklı Fraport'a Lufthansa yüzde 8,45 ile ortak.