Yunanistan, Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) 3 yıllık bir anlaşma başvurusunda bulundu. Bild'e göre kreditörler, anlaşma sağlanırsa Atina'ya 3 yıllık program karşılığında 51 milyar Euro mali destekte bulunacak.

Yunanistan, kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) resmen yeni bir kredi başvurusunda bulundu. EuroWorking Group, Atina'nın başvurusunu incelemek üzere bugün telekonferans yöntemiyle bir araya gelecek.

Maliye Bakanı Evklidis Çakalotos tarafından Eurogroup başkanı ve ESM genel müdürüne gönderilen başvuruya göre Atina, borç geri ödeme sorumluluklarını yerine getirebilmesi için 3 yıllık bir mali kredi desteğinde bulunulmasını istedi. Bunun karşılığında Atina, vergi ve emeklilik gibi konularda önlemlere gitme vaadinde bulunuyor. Yunanistan, gelecek hafta başından itibaren yeni programa ilişkin önlemlerin parlamentoya getirilmesini de hedefliyor.

Alman gazetesi Bild'in Fransız kaynaklarından edindiği bilgiye göre anlaşma sağlanırsa Atina'ya 3 yıl için 51 milyar Euro kaynak aktarılacak. Yunanistan, bunların çoğunu kreditörlerin dış borç ödemesi ve iç ihtiyaçları için kullanacak. Program 3 yıldan fazla sürerse mali destek de arttırılacak.

Kreditörler, Atina'ya en geç Cuma sabahına kadar detaylı bir anlaşma önerisi göndermesi talebinde bulunmuştu. AB liderleri ise Pazar günü akşam saatlerinde toplanarak Yunanistan'a ilişkin nihai kararı verecek.