Yunanistan ile kreditörler arasındaki müzakerelerin askıya alınması ve 5 Temmuz'da ülkenin referanduma gidecek olması üzerine Mali İstikrar Konseyi, bankaların en az 6 iş günü kapalı kalmasını hükümete önerdi. Atina Borsası da yarın kapalı olacak.

Yunanistan'ın kreditörler ile anlaşma sağlayamaması ve sürpriz referandum kararı üzerine paniğe kapılan vatandaşların bankalara akın etmesinin ardından yarın piyasaların açılması ile yaşanacak izdihamdan endişe eden Mali İstikrar Konseyi, hükümete bankaların referandum sonrasına kadar kapalı kalmasını önerdi. Ayrıca mevduat hareketlerine sınırlama getirilmesi kararlaştırıldı. Hesap sahipleri her bir banka için günlük 60 Euro'luk nakit çekme limiti getirilmesi bekleniyor. Aynı şekilde ülke içi ya da ülke dışına hesap hareketlerine de sınırlama getirilecek.

Bankaların işleyişi ile hesaplara getirilecek sınırlamaya dair detayları Maliye Bakanlığı'nın açıklaması bekleniyor.

ATM'DE NAKİT, BENZİN İSTASYONLARINDA YAKIT BİTTİ

Bankaların kapalı kalması ve hesaplara getirilecek sınırlama sebebiyle ATM önlerindeki uzun kuyruklar devam ediyor. Birçok ATM'de nakit tükendiği için vatandaşlar elleri boş dönüyor. Bu arada ülke genelindeki benzin istasyonlarında da uzun kuyruklar oluştu. Vatandaşlar muhtemel sorunlara karşı otomobillerinin depolarını doldurma derdine düştü. Birçok benzin istasyonunda yakıt tükendi.

EKONOMİ BÜYÜK YARA ALDI

Banka kaynakları, son gelişmelerin ekonominin büyük yara almasına sebep olduğunu yorumladı. Gelişmelerin piyasanın donmasına, tüketimde ise ciddi düşüş yaşanmasına ve girişimciler arasındaki güvenin dibe vurmasına neden olacağı değerlendirmesi yapıldı.

BAKANLAR KURULU TOPLANTI HALİNDE

Başbakan Aleksis Çipras başkanlığında toplanan bakanlar kurulu 4 saattir toplantı halinde. Toplantıdan ne gibi kritik kararların çıkacağı merak konusu oldu. Bu arada AB liderlerinin Yunanistan gündemiyle Çarşamba günü olağansütü toplanması bekleniyor.