Yunanistan'da bankaların kapatılmasının ardından yaşanan nakit sıkıntısına esnaf geleneksel çözüm bulmakta gecikmedi. Motosiklet tamiri, tavuk ya da yumurta karşılığında yapılıyor. Yaşlıların yerine banka kuyruğunda beklemek de yeni iş kolları arasında yerini aldı.

Yunanistan'da sorunlara rağmen işyerleri ilginç çözümlerle müşteri memnuniyetini üst düzeyde tutuyor. Mizahi beceriye güzel örneklerden biri Batı Trakya'nın Gümülcine ilinden geldi. Motosiklet tamircisi, nakit sıkınıtısı yaşayanlara tavuk, yumurta ve mutfak ürünleriyle ödeme yapma kolaylığı sağlıyor.

Yerel Hronos gazetesinin haberine göre motosiklet tamircisi Damianos Vuzvukis, bankaların kapalı olması yüzünden nakiti kalmayanlara alternatif çözümler sunuyor. Veresiye yazmak yerine işyerinin camına astığı ilan ile müşterilerine gıda ürünleri ile ödeme imkanı veren uyanık esnaf, "tavuk, yumurta, bakliyat, makarna, meyve ve sebze" ile ödeme yapılabildiğini duyuruyor.

Geçen hafta da sınır ve deniz boylarındaki Yunan esnafın, ülkeyi ziyaret eden Türk ve Bulgarlardan kendi para birimleri lira ya da leva kabul etmeye başlamıştı.

BANKA KUYRUĞU İŞ KOLU OLDU

Bankaların kapalı kalmasının ardından yaşanan bir ilginç uygulama ise ATM kuyruğu beklemek istemeyenlere yönelik hayata geçirildi. Yunan televizyon kanalları, kriz dolayısıyla işsiz kalanlara yeni bir iş kolu açıldığını duyurdu.

Başkent Atina'da özellikle yaşlı ve emeklilerin saatler süren kuyruk çilesine 10-15 Euro'ya bu işi gönüllü yapmak isteyen kişilerce çözüm sunuluyor. Gerginlik ve stresten uzakta evinde 'sıran geliyor' telefonunu bekleyen yaşlılar, daha sonra emekli aylığını almak için banka veznesine ya da ATM'ye yöneliyor. Saatlerce sırada kuyruk beklemekten belki de bayılmaktan kurtulan yaşlılar, sıra kuyruğuna giren kişiye gönlünden koptuğu kadar harçlık veriyor. Ancak tarife, en az 10-15 Euro'dan başlıyor.