Yunanistan, IMF'ye 1,56 milyar Euro'yu bulan borcunu ödeyemedi ve temerrüde düştü.

Ülke; IMF'nin de aralarında bulunduğu kreditörler ile mali destek programına ilişkin anlaşma sağlayamayınca IMF'ye olan 1,6 milyar Euro borcunu ödeyemedi. IMF başkanı Christine Lagarde, ödeme yapılmadığına ilişkin yönetim kurulunu bilgilendirdi. Atina, ödeme vakti geçen taksiti ödemediği sürece IMF'den başka kaynak kullanamayacak.

Yunanistan, IMF'ye yükümlülüğünü zamanında yerine getiremeyen ülkelerden oldu. Daha önce taksiti zamanında ödeyemeyen ülkeler Zimbabve, Sudan ve Küba olmuştu.

Lagarde, Başbakan Aleksis Çipras'tan ödeme tarihinin ertelenmesine ilişkin bir yazı aldığını ve bunun yönetim kurulu tarafından inceleneceğini açıkladı. Dün sabah saatlerinde IMF'ye gönderilen mektuba cevabın referandumun ardından pazartesi günü verilmesi bekleniyor. Atina'nın talebinin kabul edilmesi için kurulun yüzde 70'inin onayı gerekiyor. Geleneksel olarak IMF, bu tip talepleri onaylamıyor.


Daha da önemlisi, Yunanistan'ın IMF'ye borcunu ödememesinin ardından Avrupa İstikrar Fonu (EFSF), 141,8 milyar Euro'luk borcun ödenmesinin hızlandırılmasını isteyebilecek. Dün sona eren mali destek programından Atina'ya ödenmesi planlanan 12,7 milyar Euro da verilmeyecek. Dün IMF'ye yapılması gereken ödeme ile 5 yıllık mali destek programının sona ermesine saatler kala Atina, 2 yıl süreli 29,1 milyar Euro'luk yeni bir mali destek programı talebinde bulundu. Eurogroup'ta mevcut programın kısa süreli uzatma talebi reddedilen Atina'nın yeni program talebi ise bugün öğlen saatlerinde bir kez daha Eurogroup'ta ele alınacak.