Yunanistan, dün yapılan gergin Eurogroup toplantısının ardından, müzakere penceresinin açık kalması için Eurogroup üyesi ülkelerle hangi konularda mutabakat sağlanabileceğine dair duruşunu Cuma gününe kadar netleştirmeyi planlıyor.

Bu çerçevede Başbakan Aleksis Çipras, bugün akşam üzeri yapılacak Syriza Meclis Grubu'nda müzakerelerde hangi aşamada bulunduklarını ve her iki tarafa da yararlı bir çözüm bulunduğuna dair detaylı bir sunum yapacak.

Yunan hükümeti, Eurogroup tarafından Atina'ya tanınan 4 günlük ültimatom metnini reddetti ve Yunan halkının seçim mesajına dikkati çekti.

Öte yandan bu ay sonunda süresi dolacak kredi anlaşmasının geleceği konusunda Yunan hükümeti, AB'nin katı tutumu sebebiyle daha önce direttiği bazı vaatlerinde geri adım attı. Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'a şu başlıklar altında olumlu ve olumsuz görüşler bildirilecek:

1- Atina, yürülükte olan kredi programını Yunan tarafının görüşlerinin dikkate alınması kaydıyla başarıyla tamamlayacağını iletti.

2-Atina, tek taraflı hareket etmeyeceği sözünü verdi. Avrupalılar ve diğer yabancı ortaklarla bilikte vergi politikası, özelleştirmeler, iş piyasası ve emeklilik reformlarına ilişkin işbirliği yapmayı kabul etti.

3-Yunanistan, mevcut program dahilinde 6 aylık teknik uzatmayı yeni bir programa geçiş adımı olarak kabul etme taraftarı olduğunu iletti.

4-Atina, insani krizi önlemek için daha adil ve sonuç veren bir vergi sistemi konusunda acil eylemde bulunma arzusunda bulunduğu aktardı.

5-Gayri Safi Milli Hasılası karşısında ülke borç yükünü daha fazla azaltma başarısı için Eurogroup'un Kasım 2012'de verdiği taahhütler temelinde yeniden hesaplamaya gidilsin.

6- Yukarıda dile getirilenler, ay sonunda süresi dolacak kredi anlaşmasının 4 aylık ara bir program temelinde uzatılması önerilecek. Bu süreçte Yunanistan'ın büyümesine dayanan yeni bir programın hazırlanması bitirilecek.