Karpuz üretiminde dünyada Çin’den sonra 2. sıradaki Türkiye'nin yıllık 6 milyon ton dolayındaki üretime rağmen yeterli miktarda ihracat gerçekleştiremediği bildirildi. Türkiye’nin erkenci karpuz üretiminin tamamına yakını, genel üretimin ise yüzde 20’si Adana’da karşılanıyor.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ise bu durumu değiştirmek için Avrupalı’ya uygun üretim yapmayı önerdi. Doğan, "Karpuzu küçülterek, ihracatımızı büyütebiliriz.” dedi.

Bu yıl karpuz sezonunun sıkıntıyla başladığını ve tarla fiyatının 20-25 kuruş olmasına rağmen çiftçinin karpuzu satmakta zorlandığını belirten Doğan, genel üretimin sadece yüzde 5’i oranındaki ihracat payının mutlaka arttırılması gerektiğini ifade etti. Doğan, özellikle batı ülkelerine yönelik yapılacak ihracatta Avrupa’nın çekirdek aile yapısı ihtiyaçlarının ve beslenme alışkanlıklarının gözetilmesini istedi. Avrupalı 2-3 kişilik ailelerin karpuzu Türkiye’deki gibi günün her saatinde tüketmediğini sadece ‘meyve’ olarak yediğini dile getiren Doğan, “Biz karpuzu yeri gelir kahvaltı ve yemek niyetine de yeriz. Bu nedenle 8-10 kiloluk karpuzlar bize uygun olabilir. Ancak karpuzu bir iki dilim yiyen Avrupalı için bu ebattaki ürünün israf olması kaçınılmazdır. Bu yüzden Avrupalı küçük ebatlardaki kaliteli karpuzu tercih ediyor. Adana karpuzunun kalitesine diyecek sözümüz yok. Ancak batı ülkelerine yönelik ihracatı arttırmak istiyorsak daha küçük ebatta; azami 3-4 kiloluk lezzetli, çekirdeği az karpuz üretmeliyiz. Karpuzu küçülterek, ihracatımızı büyütebiliriz.” dedi.

Bu tür üretimin devlet desteği, planlama ve çiftçi eğitimi olmadan mümkün görülmediğini anlatan Mehmet Doğan, üreticiye hangi koşullarda, ne tür ürün ekileceğinin anlatılması gerektiğini kaydetti. Çukurova Üniversitesi'ndeki bilim adamları, tarım müdürlükleri ve çiftçi örgütlerinin bu konuda üreticiye yönlendirmesini hatırlatan Doğan, “Toprağın, tohumun cinsine göre doğru ürünü seçmesini sağlamalıyız. Bir ekim planlaması yapmalı. Çiftçiye ne kadar dekara ekim yapması gerektiğini söylemeliyiz. Örtü altı üretim ile açık tarla ekimi planlamasını doğru yapmasına yardımcı olmalıyız. Aksi durumda fiyatı düşük olduğu halde Türkiye’nin bir çok yerine ulaştırılamayan, pazarlanamayan üretim fazlası karpuzun tarlada çürümesine engel olamayız.” diye konuştu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Adana’da bu yıl karpuz ekiminin geçen yıla göre yüzde 30 oranında artarak 115 bin dekara yükseldiğini bildirdi. Doğan, “Ekim alanları arttığı gibi bu yıl dekar verimliliğimiz de arttı. Geçen yıl dekara 4-6 ton arasında olan rekolte, bu yıl 7-9 ton seviyesine ulaştı. Serin hava verimi artırdı ama talebi azalttı. Çünkü karpuz sıcak havada tercih edilen bir meyve." şeklinde konuştu.