Türkiye sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen Yurtdışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1,49 düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre endeks, bir önceki yılın Aralık ayına oranla yüzde 1,49 düşüş, bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 4,38 düşüş ve on iki aylık ortalamalar itibari ile yüzde 10,41 artış gösterdi.

Sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,16 düşüş, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 1,49 düşüş olarak gerçekleşti.

EN YÜKSEK AYLIK DÜŞÜŞ KOK VE RAFİNE PETROL ÜRÜNLERİNDE

Endekste en yüksek aylık düşüş kok ve rafine petrol ürünlerinde görüldü. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde 4,20), tütün ürünleri (yüzde 3,65), diğer mamül eşyalar (yüzde 1,71) alt sektörleri oldu. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde eksi 9,81), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (yüzde eksi 6,14) ve kimyasallar ve kimyasal ürünler (yüzde eksi 4,11) bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler olarak sıralandı.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Ocak ayında en yüksek aylık ve yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.