Ankara’da Atatürk Kültür Merkez’inde gerçekleştirilen Kahramanmaraş Tanım Günleri’nde konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, “altında katman katman uygarlıklar barındıran Kahramanmaraş’ın tarih ve kültürüyle, muhteşem doğal güzellikleriyle Türkiye’nin adeta saklı cenneti” dedi.

Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği öncülüğünde Rem Fuar Organizasyon tarafından düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri 2. kez kapılarını açtı.

Açılış programına, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu, Celalettin Güvenç, Mehmet Uğur Dilipak, Mehmet İlker Çitil, İmran Kılıç, Fahrettin Oğuz Tor, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan, Turizm ve Kültür Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ve Yönetim Kurulu Üyeleri, önceki dönem milletvekillerinden Nevzat Pakdil ve Mehmet Akif Paksoy, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Kahramanmaraş Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu katıldı.

28 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkez’inde devam edecek etkinlikte Kahramanmaraş esintisi tüm güzellikleriyle hissedilecek.

Ziyaretçiler Kahramanmaraş’ın muhteşem doğası, turizmi, sanatı, sosyal ve kültürel hayatını daha yakından tanıma fırsatına sahip olacak.

Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’nin açılış töreninde konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın tarih boyunca her dönemde stratejik konumuyla, toprağının bereketiyle, insanının çalışkanlığıyla, dokusunda sanat ve edebiyatı besleyen derin kültürüyle, Anadolu’nun bilinen en eski yaşam merkezi olduğunu söyledi.

1500 YILDIR HİÇ KİMSENİN DOKUNMADIĞI HAZİNE: GERMENICIA

Kahramanmaraş’ın 13 bin yıllık eserleriyle tarihe adeta ışık tuttuğunu ifade eden Zabun “öyle bir tarih ki, şehrin göbeğinde, bin 500 yıldır hiç kimsenin dokunmadığı, 200 futbol sahası büyüklüğündeki hazine, Germanicia Antik Kenti mozaiklerinden; Hıristiyanlar ve Müslümanlar için kutsal sayılan, Roma döneminde putperest Dakyanus'un zulmünden kaçarak bir mağaraya sığınan ve mağarada yüzyıllar boyu uyuduktan sonra yeniden uyanan yedi uyurların akıl almaz hikayesiyle Ashab-ı Kehf’e, tarihin en gizemli olayları burada cereyan ediyor. Altında katman katman uygarlıklar barındıran Kahramanmaraş, işte bu tarih ve kültürle, muhteşem doğal güzellikleriyle Türkiye’nin adeta saklı cenneti” şeklinde konuştu.

DİREKLİ MAĞARASI PALEOLİTİK DÖNEMİN GİZEMİNİ TAŞIYOR

Şehre gelen her turistin doğa harikalarını görmeden gitmediğine vurgu yapan Zabun, “her yıl koloni halindeki milyarlarca uğur böceğine ev sahipliği yapan Uludaz ve yeşilin her tonunu katmanlar halinde sunan Başkonuş Yaylası yaklaşık 2 bin metre rakımda ziyaretçilerini muhteşem bir göz ziyafetiyle baş başa bırakıyor. Yaşamın ilk izlerine rastlanan ve kazı çalışmaları devam eden Direkli Mağarası, 102 metreye ulaşan tavan yüksekliği ile ziyaretçilerine Paleolitik dönemin gizemini ve binlerce yıldır yüksekten akan şelale sesleriyle geçmişe yolculuğu yaşatıyor.” dedi.

300’DEN FAZLA YEMEK ÇEŞİDİNE SAHİBİZ

Zabun, ‘Maraş yemekleri’nin turistlerin damak zevkine yeni bir boyut kazandırdığını söylerek, “Maraş yemekleri, Kahramanmaraş’ın zengin ve gizli kalmış bir kültür hazinesinin izlerini taşıyor. Bu topraklarda hüküm süren uygarlıkların bir mirası olarak sunulan Maraş yemekleri tam 300’ün üzerinde çeşide sahip. Ceyhan Nehri üzerinde kurulan Menzelet Baraj Gölü turkuaz bir tekne turu eşliğinde Ali Kayalarının heybeti, fotoğraf meraklılarının unutmayacağı bir macera olarak hafızalarına kazınacaktır. Efsaneye göre, Ali Kayası, Hz. Ali’nin atının ayak izlerini zirvesinde saklıyor.

16. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE ULAŞAN KAPALI ÇARŞI

Truva, Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıkların imal edildiği, 16. yüzyıldan bu döneme hizmet veren Türkiye’nin en büyük ikinci Kapalı Çarşısı, ziyaretçilerini günümüzün karmaşasından uzaklaştırıyor.

EKONOMİDE TÜRKİYE’NİN ÖNCÜ ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİYİZ

Kent ekonomisine değinen Zabun, Kahramanmaraş’ın ekonomi alanında Türkiye’nin öncü şehirlerinden birisi olduğunun altını çizdi. Zabun şöyle devam etti: “Bugün, 17 milyarlık ekonomi, 6,5 milyarlık sanayi hacmi, 4 organize sanayi bölgesi, 1000 fabrika, 150 bin kişilik istihdam ordusu, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, 300 ihracatçı şirket, 120 ülkeye ihracat ile Kahramanmaraş, büyük şirketler kategorisinde ise en büyük 1000 sanayi kuruluşu içerisinde 24 şirketiyle Türkiye’nin en başarılı 8. kenti konumuna ulaşmıştır.”

HERKESİ KAHRAMANMARAŞ’I TANIMAYA DAVET EDİYORUM

Kahramanmaraş Tanıtım Günleri kapsamında dört gün boyunca Kahramanmaraş’ın her yönüyle tanıtılacağını ifade eden Zabun, “Sizlere tanıtmayı amaçladığımız Kahramanmaraş; çağdaşlık ve gelişme adına çıktığı yolda yatırımcısı, girişimcisi ve tüm halkıyla, tüm misafirperverliğiyle konuklarını beklemektedir. Sizleri, Türkiye’nin gizli kalmış, saklı cennet niteliğindeki yerleri keşfetmeye, Kahramanmaraş’ı tanımaya davet ediyorum.” dedi.