Turkcell , ‘Zeka Küpü’ projesiyle 7 bölgede özel yetenekli öğrenciler için teknoloji odaklı eğitim seferberliğinin başlayacağını açıkladı.
Turkcell, gençlerin ve çocukların imkansızlıkları aşarak kendilerine uygun eğitim fırsatlarına kavuşması amacıyla özel yetenekli öğrencilerin yeni nesil teknoloji ve eğitimlerle gelişimi için ’Zeka Küpü’ projesini hayata geçirdiğini açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı himayesindeki ’Zeka Küpü’ projesiyle, zekası ile geleceğe yön vermesi Türkiye’nin dört bir yanındaki özel yetenekli öğrencilerin, potansiyellerini gerçekleştirmesinin hedeflendiği bildirildi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında, Türkiye’nin 7 bölgesinde özel yetenekli öğrencilerin okul sonrası proje tabanlı eğitim gördüğü BİLSEM’lerde (Bilim ve Sanat Merkezi) Turkcell tarafından özel tasarlanmış, ’kendin yap’ kültürü ile teknolojik üretkenliği hedef alan laboratuvarlar oluşturuldu. Özel yetenekli öğrenciler bu laboratuvarlarda 3 boyutlu yazıcılar, Arduino elektronik öğrenme kitleri, robot ve yazılım ekipmanlarıyla tanışacak. Nesnelerin interneti ve yazılımcılık konusunda eğitimler alacak. Laboratuvarlarda verilen yüz yüze eğitimler, zeka-kupu internet sitesi üzerinden Turkcell Akademi eğitim altyapısı kullanılarak verilen online eğitimlerle desteklenecek. Böylelikle, Türkiye’nin özel yetenekli gençleri, dünyanın her yerinde teknoloji üretenlerle aynı dili konuşacak; ’kendin yap’ (maker) kültürü içinde yetişecek. Bu gençler, bilişim teknolojilerinin üretimin her safhasını dönüştürdüğü ve nesnelerin internetiyle şekillenecek olan 4. Sanayi devriminin, aktif ve üreten oyuncuları haline gelecek. Proje kapsamında öğrencilerin aileleri ve öğretmenler de unutulmadı. Ailelerin bu öğrencilere özel iletişim ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri ve gelişimlerine kılavuzluk edebilmeleri için rehberlik hizmetleri tasarlandı. Öğretmenlerin de, Turkcell Akademi’nin sunduğu online eğitimleriyle müfredatı takip etmeler sağlanacak.
“GELECEĞE YÖN VERECEK FIRSATLAR YARATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da Turkcell’in yeniden tasarladığı BİLSEM laboratuvarının açılışına katıldı. Güler, konuşmasında Nobel Kimya Ödüllü Aziz Sancar’ın BİLSEM öğrencileri için gönderdiği tebrik mektubunu okuyarak başlayarak “İmkansızlıkların çocuklarımızın eğitiminin önüne engel olarak çıkmasını kabul edilemez buluyoruz ve Turkcell olarak bu engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Bugün de her biri birer yıldız olma potansiyeline sahip olan özel yetenekli çocuklarımıza, yurdumuzun dört bir yanında fırsatlar yaratmak için yola çıkıyoruz. Geleceğin ödüllü bilimadamları, Aziz Sancarlar’ı bu laboratuvarlarda yetişecek. Dünya ekonomisi teknolojinin yön verdiği 4. Sanayi devrimi ile şekillenirken, bizim çocuklarımız ve gençlerimiz de bu sürecin üreten birer parçası olacak” diye konuştu.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu açılışta yaptığı konuşmada :”Sayın Bakanımız Hilmi Güler’in katkılarıyla BİLSEM merkezlerinden birinin ilimizde olması mutluluk verici. Herkesin bildiği gibi en büyük kazanım genç nüfus. Bu genç nüfusu şekillendirmek ve potansiyellerini ortaya çıkarabilmek de bizim asli görevlerimizden bir tanesi. Okulumuzu işte bu sebeple desteklemek ve gelişimine katkı sağlamak gerekiyor. Turkcell’in üstün teknoloji donanımıyla verdiği desteğe ve Sayın Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e sunduğu destekten dolayı çok teşekkür ederiz” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili konuyla ilgili yaptığı konuşmada:” Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu güne kadar özel yetenekli çocuklarımızın eğitimi için önemli adımlar attık ve atmaya da devam ediyoruz. BİLSEM’leri geliştirmek ve daha iyi noktalara getirmek de öncelikli hedeflerimizden bir tanesi. Buralarda eğitim gören çocuklarımızın ilerde ülkemiz adına büyük başarılara imza atacaklarına yürekten inanıyorum. Bu sebeple projemizin bütün kamu, sivil ve ticari kuruluşlarca desteklenmesi çok önemli. Fikrimize ve heyecanımıza ortak olan Turkcell’e ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyorum.” dedi.
Açılışa katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise konuyla ilgili şunları söyledi:” 4.Sanayi Devrimi olacaksa bu ancak bilim ve teknoloji sayesinde olacaktır. Ülkemizde üstün yeteneklerle doğan çocukları keşfetmek ve bu çocuklarımızın önünü açmak ülke olarak 4. Sanayi Devrimi’ne bizi ortak edecektir. Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezimiz de çocuklarımızın yeteneklerine uygun eğitim veren ve onların gelişimlerini destekleyen en önemli kurumlardan bir tanesi. Merkezimize katkılarından ötürü Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e ve Turkcell’e teşekkür ederiz.”
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör de gerçekleştirdiği açıklamada:” Bakanlık olarak en önemli misyonlarımızdan biri, özel yetenekli çocuklarımız için uygun çalışma koşulları oluşturarak onların gelişimine katkı sağlamak. Son iki senedir bu misyon doğrultusunda bir çok adım attık. Çocuklarımızın okul sonrası bilgi ve becerilerini geliştirecekleri BİLSEM’lerle ilgili yaptığımız çalışmalar da bunların en önemlisi… Okulumuza katkılarından dolayı Turkcell’e ve okulumuza adını veren Sayın Bakanımız Mehmet Hilmi Güler’e katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.” dedi.
Projeye katılan Büşra Berberoğlı: “Grubumla yaptığım çalışmanın ve özellikle zafer anının verdiği hazzı hiçbir şeye değişmem. Prototipimiz hatasız bir şekilde sonlandığında, kendimi çölde su bulan biri gibi hissettim. Benzersizdi. Tüm bu eğitimler bana güven ve inanabileceğim yeni bir gelecek sundu. Artık düşüncelerimi somutlaştırıp hayatla buluşturabilmek için her türlü öğreticiye ve imkana sahibim” ifadelerini kullandı. Esat Alper Aykal ise guygularını “Çocukların üretmesi geleceğin üretmesi demek ve üreten bir Türkiye başarılı bir Türkiye demektir. Şu anda üretmeye teşvik edilmemiz bizim gelecekte de üreteceğimiz anlamına geliyor. Bu tarz eğitimler her zaman yapılmalı, zira bir şeyler üretmeden özel yetenekli olmak hiçbir fayda getirmez” sözcükleriyle yansıttı.
Öğretmen Yıldız Ertunç da “Bizler yıldızların gökyüzünde ve ulaşılamaz olduğunu düşünürüz halbuki onlar yanı başımızdalar. Bu özel öğrencilere gerekli destek sağlanıp, yeterli eğitim verilirdikçe teknolojiyi, buluşları akıl almaz noktalara taşıyacak, geleceğin Türkiye’sini hatta dünyasını muazzam şeklide inşa edeceklerdir” dedi.