Zeki Müren'in biraz Fernandel biraz Belmonda diya tanımladığı kişi hangisidir

Cevap: Kemal Sunal

Zeki Müren'den Kemal Sunal'a ilginç benzetme!

Küçük roller almaya başlaşan Kemal Sunal Yeşilçam'ı salladı. Kemal Sunal için Zeki Müren yıllar önce ilginç bir benzetmede bulundu...

Son yıllarda genç bir komedyen filmlerimizde görünmeye başladı. Kemal Sunal,  küçük rollerde bile kendisini sevdirmeyi başarıyor. 

Filmlerdeki küçük rollerine rağmen seyircileri kahkahalarla güldüren Kemal  Sunal, şu sıralar ilk başrolünü oynamaya hazırlanıyor.Saflığın bir simgesi olan  yüzü için kesin konuşmak imkansız. Arkaya taradığı saçlarının çerçevelediği  çehresi, adeta anlamsızlığın zirvesinde. Bakışları bomboş. Özellikle dudaklarını  sarkıttığı zaman insana sadece gülme hissi veriyor.

Tipine gelince... Galiba bu konuda en güzelini Zeki Müren söylemiş:

- «Biraz Fernandel, biraz Belmondo... İşte Kemal Sunal...»

Tipi böylesine karmaşık olan Kemal Sunal son ayların en gözde isimlerinden biri  oldu. Peşpeşe çevirdiği komedi filmlerinde yarattığı kişiler öylesine sevilip  benimsendi ki kısa zamanda ortalıkta «Kimdir yahu bu adam?» sorusu dolaşmaya  başladı.

Şimdi biz bu «Kimdir»in cevabını veriyoruz. Devekuşu Kabere Tiyatrosu'nda Metin  Akpınar-Zeki Alasya-Ahmet Gülhan sac ayağından sonra gelen isim olan Kemal Sunal 
sanat hayatına tiyatro oyuncusu olarak atılmış. 1944 yılında İstanbul'da dünyaya 
gelen, iki kardeşi olan, Vefa Lisesi'ni bitiren Sunal'ın tiyatroculuk  dönemindeki ilk oyunu Kent Oyuncuları'nda sahneye konulan «Fadik Kız»...

Kemal Sunal'ın ilk filmi, 1972 yılında saf bir basketbol oyuncusunu  canlandırdığı 'Tattılı Dillim' oldu.Artık rol aldığı oyunların sayısını  hatırlamıyor ama iş sinemaya geldi mi bakın neler söylüyor?:

- «İlk filmim 'Tatlı Dillim'... Devekuşu'nda oynarken seyretmişler ve bunun  üzerine teklif yapmışlar. Geri zekalı bir basketbolcuyu oynadım. Tuttu...  Ardından 'Canım Kardeşim', 'Yalancı Yarim', 'Güllü Geliyor Güllü' ve son olarak  'Oh Olsun'... Bütün bu saydığım filmlerde hep geri zekalı, daha doğrusu salak  oldum»

Kemal Sunal adı şimdilik seyircinin yabancı olduğu bir isim. Sadece  canlandırdığı tiplere katılırcasına gülen seyirciler, ismini bile bilmiyor.  Bakın genç oyuncu bunun misalini nasıl veriyor:

1944 yılında İstanbul'da doğan Kemal Sunal'ın sanat hayatı tiyatro ile başlamış.  Genç sanatçı şimdilik sinema ile tiyatroyu beraber yürütüyor ve Devekuşu Kabare  Tiyatrosu'nun Zeki Alasya, Metin Akpınar ve Ahmet Gülhan'dan sonraki en önemli  oyuncusu...- «Vizyona çıkan son filmim 'Oh Olsun'un Adana'daki galasına gittim.  Seyircinin arasına oturdum. Salon karanlık olduğu için ilgilenmediler bile.  Derken adım anons edildi. Salonda çıt yok. Sırtımdan soğuk bir ter boşaldı,  'Rezil oldum' dedim kendi kendime. Fakat sahneye çıkar çıkmaz seyirciler 'Aaa  bak bizimki' diyerek alabildiğine alkışlamaya başladı. Ben de derin bir 'Ohhh'  çektim.»

Seyircinin bu kadar büyük ilgisi Kemal Sunal'ı ister istemez başrole itti. Arzu  Film'in Mart ayında yapacağı filmde Sunal başrol oynayacak. Filmin muhtemel adı  «Salak Milyoner».... Filmin yönetmeni ise Ertem Eğilmez. Varın gerisini siz  tahmin edin.

Zeki Müren'in söylediği gibi Kemal Sunal gerçekten Fransız sinemasının iki dev  oyuncusu Fernandel ve Jean Paul Belmondo'nun karışımı gibi.

(Ses Dergisi - 2 Mart 1974)

KEMAL SUNAL KİMDİR?

Türk sinemasının usta oyuncularından merhum Kemal Sunal’ın annesi Saime Sunal dün sabah vefat etti. Çoğumuzun Hababam Sınıfı filmlerinde canlandırdığı ‘İnek Şaban’ tiplemesiyle tanıdığı Kemal Sunal kimdir? Usta oyuncunun başarılarla dolu yaşam hikayesinde merak edilenleri sizler için bir araya getirdik. İşte detaylar…

Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 tarihinde Türkiye'nin Malatya ilinde doğdu. Ailenin üç çocuğunun en büyüğüydü. Annesi ev hanımı, babası Mustafa Sunal Migros'ta işçiydi.

Fizik olarak babasına çok benziyordu. Sunal, çocukluk yıllarını Küçükpazar'da geçirdi. Çekingen biri olan Sunal, bazen dış düya ile irtibatını kesiyordu.

İlkokula başladığı gün, okula annesi ile beraber gitti. Annesi o gün sınıftaki bütün çocukların ağladığını ancak Kemal Sunal'ın hiçbir şey söylemeden yanında durduğunu söyledi.

Ortaokul yıllarında efendi ve utangaç bir insan olarak tanınınsa da lisede çekingenliğinden kurtuldu. Ortaokulu bitirdikten sonra Vefa Lisesi'ne yazıldı.

Lisede, ortaokul yıllarının aksine neşeli biri olarak tanındı. Arkadaşları ile birlikte haylazlık yapmaktan çekinmedi. Yine de sınıf başkanı olduğu için sorumluluk alan Kemal Sunal, bu sayede arkadaşları gibi zıvanadan çıkmadı.

Öğretmenlerine karşı daha saygılı ve mesafeliydi. Ama muzipliğe karşı olmadı. Tiyatrocu olmak istediği için okulda müsamereler düzenledi.

Tiyatroya olan ilgisi Felsefe öğretmeni Belkıs Bakır'ın dikkatini çekti. Bakır, Kemal Sunal'a onu bu profesyonel oyunculuğa başlamasını sağlayacak kişiler ile tanıştırabileceğini söyledi.

Ancak babası Mustafa Sunal, oğlunun tiyatrocu olma isteğine başlangıçta karşı çıktı. Belkis Bakır bir süre sonra Mustafa Sunal'ı ikna etti.

Neticede babası, Kemal Sunal'a tiyatrocu olması için izin verince, Belkis Bakır onu Kenter Tiyatrosuna götürdü ve Müşfik Kenter ile anlaştı. Sunal'ın yer aldığı ilk tiyatro oyunu Deli İbrahim'di. Bu oyunda cellatın yardımcısını oynadı.

Sunal'ın hiçbir diyaloğu olmamasına rağmen seyirci ona yine de gülüyordu. En başta Kemal Sunal ve Müşfik Kenter bu duruma pek anlam veremedi. Kenter Tiyatrosu'nda fazla kalmadı.

Pendik Tiyatrosu'nun kurulacağını haber alınca oraya gitti. Uzun yıllar arkadaşlık yapacağı Bülent Kayabaş ile burada tanıştı. İkisi de oldukça fakirdi. Bazen pazardan domates çalmak zorunda kalıyorlardı. Pendik Tiyatrosu'ndaki gösteriye de fazla ilgi gösterilmeyince tiyatro kapatıldı.

Ardından Kemal Sunal, Ayfer Feray ve Ulvi Uraz, Devekuşu Kabare Tiyaroları'nda yer almaya başladı. Devekuşu Kabare tarafından sahnelenen Dün Bugün adlı oyunu izleyen Münir Özkul, Kemal Sunal'ın oyunundan etkilenip yanında Ertem Eğilmez'e "Bak Ertem, dikkat bu çocuğa, iş var bunda" dedi.

Özkul'un tavsiyesini dikkatede alıp kendi yöneteceği Tatlı Dillim adlı sinema filminin oyuncu kadrosuna aldı. Acemi birliğini Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu`nda, 1981 yılında Ankara'da KKK Armoni mızıkasında vatani görevini yaptı. Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı.

ZEKİ MÜREN KİMDİR?

Zeki Müren (6 Aralık 1931 – 24 Eylül 1996), Türk şarkıcı, besteci, söz yazarı, oyuncu ve şair. 

Bursa'nın Hisar semtinde, Ortapazar Caddesi'ndeki 30 numaralı ahşap evde aya ve Hayriye Müren çiftinin tek çocuğu olarak dünyaya geldi.Ailesi Üsküp'ten Bursa'ya göç etmişti. Babası kereste tüccarıydı. Ufak tefek ve çelimsiz bir çocuktu. 11 yaşında Bursa'da sünnet oldu. 

İlkokulu Bursa Osmangazi İlkokulunda (sonradan Tophane İlkokulu ve Alkıncı İlkokulu) okudu. Henüz ilkokuldayken yeteneği öğretmenleri tarafından keşfedildi ve müzikli okul müsamerelerinde baş rolleri oynamaya başladı. Hayatındaki ilk rolü, bu müsamerelerden birindeki çoban rolüdür. 

Ortaokulu yine Bursa'da, Tahtakale'deki 2. Ortaokulda tamamladı. Ortaokulu bitirdikten sonra babasına İstanbul'a gitme arzusunda olduğunu açıkladı ve onun da onayıyla İstanbul Boğaziçi Lisesine yazıldı. Bu okulu birincilikle bitirdi. Olgunluk imtihanlarını pekiyi dereceyle verip İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine (şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi) girdi.üksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu. Desen çalışmalarını öğrencilik yıllarından başlayarak pek çok kez sergiledi. 

Zeki Müren, Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle musiki bilgileri öğrenmeye başladı. 1949'da, Boğaziçi Lisesi'nde okurken sinema yönetmeni ve yazar Arşavir Alyanak'ın babası Agopos Efendi ile birbaşka hocası Udi Krikor'dan aldığı derslerle de musiki eğitimini sürdürdü. Daha sonra fasıl musikisini iyi bilen ve geniş bir repertuvarı olan Şerif İçli'den çeşitli eserler meşk etti; Refik Fersan'dan, Sadi Işılay'dan, Kadri Şençalar'dan faydalandı. 

1950 yılında henüz üniversite öğrencisiyken TRT İstanbul Radyosunun açtığı ve 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı. 1 Ocak 1951'de, İstanbul Radyosunda canlı olarak yayımlanan bir programda ilk radyo konserini verdi ve bu konseri çok beğenildi. Bu konserde kendisine eşlik eden saz ekibi Hakkı Derman, Serif İçli, Şükrü Tunar, Refik Fersan ve Necdet Gezen'den oluşuyordu. 

Konserden sonra Hamiyet Yüceses stüdyoyu arayarak kendisini tebrik etti. O yıllarda TRT Ankara Radyosu Anadolu'da en çok dinlenen radyo idi ve İstanbul Radyosu Anadolu'dan net olarak dinlenemiyordu. Aynı hafta klarnet sanatçısı Şükrü Tunar Müren'i Yeşilköy'deki kendisine ait plak fabrikasına götürerek yine kendi eseri olan "Muhabbet Kuşu" şarkısını plağa doldurttu. Bu plak sayesinde Müren tüm Anadolu'da tanındı. 

Zeki Müren, bu başarılı ilk konserden ve plak çalışmasından sonra Türkiye radyolarında düzenli olarak eserler seslendirmeye başladı. Radyo programları on beş yıl sürdü, bunların çoğu canlı yayın programlarıydı. Müren bundan sonra kendini daha çok sahne ve plak çalışmalarına verdi. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde verdi. Genellikle kendi dizayn ettiği sahne kıyafetlerini giyiyordu. Saz heyetine tek tip kıyafet giydirmek ve T podyum kullanmak gibi çeşitli yenilikler getirdi. 

Maksim Gazinosu sahnelerinde aralıksız 11 yıl Behiye Aksoy ile dönüşümlü olarak sahne aldı. 1976'da Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu mekânda sahne alan ilk Türk sanatçı oldu. 

Zeki Müren 600'ü aşkın plak ve kaset doldurdu. Plağa okuduğu ilk şarkı Şükrü Tunar'ın "Bir Muhabbet Kuşu" güfteli şarkısıdır. Müren 1955'te "Manolyam" adlı şarkısıyla Türkiye'de ilk kez verilen Altın Plak Ödülü'nü kazandı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. 

300 dolayında şarkı besteledi. On yedi yaşındayken bestelediği "Zehretme hayatı bana cânânım" mısrasıyla başlayan acemkürdi şarkı bestelediği ilk şarkıdır. "Şimdi Uzaklardasın" (suzinâk), "Manolyam" (kürdilihicazkâr), "Bir Demet Yasemen", "Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin" (nihavend) güfteli, "Elbet Bir Gün Buluşacağız" gibi şarkıları sık sık okunan, en sevilen şarkılarıdır. Zeki Müren bu şarkıları plaklara da okumuştur. 

Zeki Müren hayatı boyunca hiç evlenmedi. 1950'lerin Türkiye'sinde alışılmış kalıpları zorlayan elbiseleri ve sahne davranışı ile halkın ilgisini sürekli olarak üstünde tutmayı başardı. Mesleğe başladığı ilk yıllarda daha sıradan kıyafetler ve saç stilleri taşımasına rağmen ileriki yıllarda kadınsı kıyafetler, saç modelleri ve makyajı ile sahnelerde yer aldı. Kendisi hiçbir zaman cinsel yönelimi ile ilgili bir açıklama yapmadı ve zaman zaman adı kadınlarla anıldı ancak genel kanaat eşcinsel olduğu yönünde idi. 

Kurallı ve ağdalı bir Türkçe konuşmaya özen göstermesi ile bilinir. "Müziğin Paşası" olarak anılması, 1969'da Aspendos konserinden sonra ilk defa Antalya halkının kendisi için kullanmasıyla başlamıştır. Kendisi, bu şekilde anılmaktan memnun olmakla birlikte neden uygun görüldüğünü bilmediğini açıklamıştır. 

Askerliğini 1957-1958 yıllarında yedek subay olarak Ankara Piyade Okulu (6 ay), İstanbul Harbiye Temsil Bürosu (6 ay) ve Çankırı'da (3 ay) yaptı. Zeki Müren'in Karagöz sanatçısı Hayali Saf Deri, Metin Özlen tarafından hazırlanan kuklası doğum yeri olan Bursa'da sahne aldı. Doğum günü olan 6 Aralık tarihi ise, Onur Akay'ın TRT Müzik ekranlarından yaptığı öneri ile, 2012 yılından bu yana Türk Sanat Müziği Günü olarak kutlanmaktadır. 

Rahatsızlığı ve vefatı 

Bodrum'daki Zeki Müren Sanat Müzesi'nde sergilenen giysilerinden biri. 
Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzaklaştı. Bodrum'daki evinde inzivaya çekildi. Bu dönemi "kendini dinlemek" olarak tarif eder]. 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. 

Cenazesi büyük bir halk kalabalığının katıldığı büyük bir törenle kaldırıldı. Mezarı, doğum yeri olan Bursa'da Emirsultan Mezarlığı'ndadır.hmetçik Vakfı, 2002 yılında Bursa'da Zeki Müren Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'ni yaptırdı. TEV Bursa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan 24 Eylül 2016 tarihinde yaptığı bir açıklamada vakfın Zeki Müren Burs Fonu'ndan 20 yılda 2.631 öğrencinin yararlandığını belirtti. 

Ölümünün ardından sanatçının Bodrum'da son yıllarını yaşadığı evi Kültür Bakanlığı'yla yapılan protokol ile Zeki Müren Sanat Müzesi'ne dönüştürüldü ve 8 Haziran 2000 tarihinde ziyarete açıldı. 

(Haber7) Derleme - Nusret Odabaş