Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün AB Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström ile Belçika'nın başkenti Brüksel’de bir araya gelerek bir anlaşma imzaladı. Temaslarının ardından Brüksel Daimi Temsilcilik binasında basın toplantısı düzenleyen Zeybekci, anlaşmayla beraber ekonomik anlamdaki çok hızlı bir entegrasyonun, AB'ye üyelik konusunda tarafları cesaretlendireceğini kaydetti.

Ekonomi bakanlığı olarak diğer ülkelerle de serbest ticaret anlaşmaları imzaladığını hatırlatan Zeybekçi, "Malezya bitti, Kore ile ikinci aşamayı bitirdik, Singapur bir veya iki ay içerisinde bitireceğiz. İran ile tercihli ticaret anlaşmasını uygulamaya koyduk. Moldova, Kosova ve Meksika ile başladık. Cezayir bir noktaya doğru geliyor. Rusya ile serbest ticaret anlaşmasında iki alanda hizmetlerde ve yatırımlara girdik. Çok hızlı gidiyoruz." şeklinde konuştu.

İmzaladıkları anlaşmanın AB'ye tam üyelik görüşmelerine de olumlu etkisi olacağını söyleyen bakan Zeybek, "Tam üyelik gerçekleşmeden önce Türkiye’nin ekonomik anlamda hiçbir boşluk bırakmaksızın AB ile tam entegre olması, bence diğer bütün alanlarda, siyasi ve sosyal anlamın tamamında ulaştırma veya diğer alanlarda cesaretlendirici etkisi olacaktır." dedi.

Zeybekci, imzalanan anlaşmayla beraber Türkiye’den ihracat yapan yatırımcıların Belçika'yı bir üs olarak göreceği ve buradan dünyaya açılacaklarını kaydetti. "Artık AB’de tüm yatırımcılar ve sektörler, ekonomik anlamda tam entegrasyona gidecek olan Türkiye’yi daha cazip bir yatırım alanı görecekler." şeklinde konuşan bakan Zeybekçi, anlaşmadan tarafların karşılıklı olarak kazançlı olacağını aktardı.

Zeybekci, imzalanan yeni gümrük anlaşmasında Türkiye ve AB arasındaki öncelikleri anlattı: "Birinci önceliğimiz; bizim Türkiye’nin karar alma mekanizmalarında yer alması. İkincisi; Türkiye’nin otomatik olarak serbest ticaret anlaşmalarında taraf olması. Üçüncüsü; taşımayla ilgili zorlukların kaldırılması. Dördüncüsü; hizmetlerin kamu alımlarında, tarımında gümrük birliği kapsamını genişleterek içeri alınması.”

Bakan Zeybekçi ayrıca, 2016 yılının başından itibaren sadece gümrük birliğini ilgilendiren bir ofis kurulacağını duyurdu.