Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların şurada ya da burada duracağı tahmininde bulunmanın yanlış olduğunu vurguladı. Zeybekci, böyle bir tahminin toto gibi olacağını dile getirdi. Kur artışında spekülatör parmağı olduğu görüşüne katılmayan Zeybekci, "Şu an dalgalanmayı dünya dalgalanma sınırları içinde görüyorum." dedi.

Nihat Zeybekci, 53. Ayakkabı Moda Fuarı’na (AYMOD) konuk oldu. Fuarın açılış kurdelesini kesen, ardından stantları turlayan ve ayakkabı deneyen Zeybekci, gazetecilerin kur ile ilgili sorularını da cevapladı. "Dolar nerede durur, tahmininiz nedir?" sorusuna Zeybekci, şu karşılığı verdi:

"Türkiye’nin dünya ekonomisinde payı yüzde 1 seviyesinde. Dünyada dalgalanmalardan otomatik olarak etkilenirsiniz. Burada sıhhatli etkilenmek önemli. Aşırı dalgalanmalar 1994-1999-2001’de olduğu gibi bir gecelik bizden ileri gelen bunalımlardan liranın yüzde 30-40-50 değer yitirmesi şeklinde değil. Euro’nun gün içinde dolara karşı değer kaybına bakın. Lira da aynı tepkiyi veriyor. Yani ‘bu nerede durur, ne şekilde olur’ demek, toto şeklinde tahminde bulunmak demek. Ama aşırı değerli dolar Amerikan ekonomisi için sürdürülebilir değildir. Neden? Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı kararlar ile Euro’da parasal bollaşmaya, yani 2016 ilk 3 ayına dek 1,6 trilyon Euro parasal genişlemeye gidecek olması, Avrupa Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Japon Merkez Bankası'nın faizleri eksilerde veya sıfıra yakın tutması dolar için sürdürülebilir değil. Şu an itibari ile ABD’ye yönelen bu kadar çok para, doları talep eden bu kadar çok para ABD’de kapasite, üretim, yatırım artışı demek. Bu değerleri dünyaya satmak doların durumundan ötürü fiilen güçleşir. Yani Amerikan arabası Avrupa arabasından, Türkiye arabasından pahalı olur, tercih edilmez. Onun için bu durum sürdürülemezdir. Yakın gelecekte algı bu yönde olacak. ABD kamuoyunda negatif algı var, bu konuda. Biz, bu sürecin sıhhatli dalgalanma ile devam etmesini, Türkiye’nin bu dalgalanmada ne olduğunu bilerek, ayakları üzerinde sağlam durmasını önemli görüyoruz. Onun için ‘dolar şurada ya da burada durur’ demek yanlış olur."

"NİSAN ENFLASYONU EKSİ OLACAK"

Kurun enflasyona etkileri ile ilgili sorulara da muhatap olan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Nisan sonu itibari ile bakmak gerek. Kurun mutlaka etkisi olacaktır. 10 puanlık artış, enflasyona 1 puan etkileyebilir, senenin tamamında olursa. Tabii sene daha bitmedi. Diğer taraftan mevsimsel etkiler de olacaktır. Bakın ‘enflasyon artar’ demiyorum, enflasyonu arttırıcı etkisi olur. Ama tarımda ve diğer sektörlerde olumlu durumlar enflasyonu indirici etkiler doğuracaktır. Bu durumların kurun etkisini naturalize etmesini bekliyoruz. Nisan sonu itibari ile enflasyonun yönü eksi olacaktı, geçen bir seneye göre, bunlara rağmen. Ben senelik enflasyonun Nisan ayında eksi olacağı kanaatindeyim, ara sonuç çıkacak."

Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut’un kurda 2,55-2,63’ü aşan değerlerde spekülatör rolü olacağı sözlerine işaret edilince Ekonomi Bakanı, "Tabii biz, kimsenin bu alanda spekülatif veya manipülatif yaklaşımda olmasını tavsiye etmiyoruz. Halkın buna karşı uyanık olmasını tavsiye ediyoruz. Ama şu an dalgalanmayı ben halen dünyada meydana gelen dalgalanma sınırları içinde görüyorum. Bu spekülatif bir şey değil." ifadelerini kullandı.

Nihat Zeybekci, soruları cevaplamasından sonra ise ayakkabıda yerli ve kalifiye üretimin önemli olduğunu belirtti.