Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dolara karşı liranın Euro, Sterlin, Frank ve Yen kadar değer yitirdiğini vurguladı. Zeybekci, bu dalgalanmaya karşı ihracatçılara da paralarını hedge etmesi; önlemlerini alması uyarılarını yaptı.

53. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD) kapılarını törenle açtı. Törene konuk olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kur artışı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zeybekci, "Kulakları felaket tellallarına tıkayın. Şu an kur ile ilgili durum dünyanın her yerinde görülüyor, liradan ileri gelmiyor. Euro ne kadar değer kaybetti ise lira da o kadar, hatta altında değer kaybetti. Yen, Kron, Sterlin gibi para birimleri ne kadar dalgalandı, değer kaybetti ise lira da aynı oranda dalgalandı, değer kaybetti. Dünyanın tamamında ekonomi dengeleri bir yere oturdu. Türkiye’de, lira da o dengenin içinde yer alıyor. Bundan zerre kaygı duyulmasın. Türkiye’de bankalarda döviz mevduatının 160 milyar doları aştığını, Merkez Bankası’nın nakdi varlıklarının, döviz stokunun 110-115 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Ben, 2014 Ocak ayında belirttim; 2015 Ocak ayında ve şu an da belirtiyorum bu durumda dokunmamak, müdahale etmemek gerekiyor. Piyasa dengesini bulacaktır, siz işinize bakın." şeklinde konuştu.

Zeybekci, ihracatçılara da şöyle seslendi:

"Döviz ile, dolar ile ya da Euro ile satarken ne ile aldığınıza bakarak paranızı hedge edin. Garantiye alan, riskten koruyan yöntemler var ama bunların pek kullanılmadığını görüyoruz. Kendinizi koruyan önlemlere başvurun. Her şeyi garantiye alın, riske atmayın. Kendinizi dalgalanmalardan koruyun. Bankacılık sisteminde bununla ilgili mevzuatlar var, bunları kaçırmayın."

Zeybekci, ekonominin 2015’te 2014’ten daha iyi olacağını vurguladı ve "Büyüme; ilk 3 ayda yüzde 1,5 büyüme olacak ama diğer 3 aylarda daha iyi olacak." dedi. Ekonomi Bakanı, istihdamın ve istihdama katılım oranının da arttığına temas etti.

Nihat Zeybekci, AYMOD’un açılış töreninde ayakkabı ithalatına ve üretimine değindi. Alınan önlemler ile Türkiye’nin ayakkabı ithalatında yüzde 30 daraldığını anlattı. Önlemlere rağmen Mart ayı enflasyonunda ayakkabı fiyatlarının artış yönünde katkı yaptığını, bundan memnun olmadığını belirten Zeybecki, "Nisan ayında enflasyona ayakkabıdan eksi katkı bekliyoruz." dedi. Zeybekci, ayakkabı üretiminde Türkiye’nin Çin ile değil, İtalya ile yarışmak; marka olması temennisinde bulundu.

Zeybekci, ekonomi ve ayakkabı sektörü ile ilgili açıklamalarının ardından AYMOD’un açılış kurdelesini kesti. CNR’da yapılan fuara 450 firma, bin 400 marka ile katılıyor.

DÜNYA AYAKKABI TİCARETİ 117 MİLYAR DOLAR

-Dünya ayakkabı ticareti 117 milyar dolar.
-Dünyada 21 milyar çift ayakkabı üretimi yapılıyor.
-Türkiye, Avrupa’nın 1. dünyanın 8. üretim merkezi.
-Ayakkabı sektörünün Türkiye ekonomisine katkısı 7,9 milyar dolar.
-Türkiye’de senede 320 milyon çift ayakkabı üretiliyor.
-Senede birey başına 2,5 çift ayakkabı kullanılıyor.
-Sektörde 18 bin 500 firma bulunuyor.
-Sektörde 280 bin eleman istihdam ediliyor.
-İthalatın yüzde 85’i Çin, Vietnam ve Endonezya’dan yapılıyor.
-Sektörün 2023 ihracat hedefi 2,5 milyar dolar.