Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 büyümesinin yüzde 2,8-3 olacağını öngördü. Zeybekci, 2015 ilk çeyrek büyümesi için de "Rakamlar dilediğimiz seviyede olmayacak. Ama eksi veya sıfır da gelmeyecek artı gelecek." tahmininde bulundu.

Zeybekci, Türkiye-Polonya İş Forumun‘dan ayrılırken gazetecilerin büyüme ve kur ile ilgili sorularını cevapladı. 2014 büyümesi ve 2015 ilk çeyrek ile ilgili tahminleri sorulan Zeybekci, şunları ifade etti:

"2014 dış ticaret rakamları ve büyümeye baktığımızda ‘dilediğimiz şekilde sonuçlandı’ diyemeyiz. Ama her şeye rağmen 2014 rakamlarının yüzde 2,8-3 aralığında geleceğini tahmin ediyoruz. Yine de her şeye rağmen 2014 büyümesine yani yüzde 2,8-3’e ihracatın katkısı yüzde 2,6 veya yüzde 2,7 idi. İhracatın büyümeye katkısının olmadığı halde hemen hemen sıfıra yakın büyüme olacak. 2014’te iç piyasanın büyümeye katkısını göremedik. 2015 içinde iç piyasanın büyümeye katkı verdiğini görmeye başlayacağız. Diğer taraftan ilk çeyrekte dış ticaretin ihracatın eksi yansıması nedeniyle bir sonuçla karşılaşacağız gibi geliyor ama miktar veya parite anlamında baktığınızda 2015 ilk çeyreğinde altın dahil yüzde 3,5, altın hariç yüzde 11 gerileme var. 2014 ilk 2 ayında dolar/Euro paritesi 1,36 idi, Ama 2015’in aynı döneminde 1,11 seviyesinde. Ocak ayında 1,16, şubatta 1,11 idi. Parite 2014 ile aynı olsa ihracat yüzde 6 artacaktı. Tabii miktar bazında ihracat arttı; üretim, adet, kilogram bazında arttı. Zannediyorum bunun büyümeye katkısı miktar, adet bazında olacak. Mart ayından itibaren ihracat tekrar toparlanacak ve rakamsal, parasal bazda büyümeye katkı verecek. 2015 ilk çeyrek için büyüme ile ilgili rakamlar dilediğimiz seviyede gelmeyecek. Eksi veya sıfır gelmeyecek artı gelecek. İkinci çeyrekten sonra dilediğimiz noktaya hareketlenmeye başlayacak. Büyüme; Orta Vadeli Program’ın altında, birinci çeyrek rakamları altında gelecek. Eksi veya sıfır olmayacak Ama yeni önlemlere, sahada harekete bağlı olarak büyüme tekrar canlanacak. Birkaç senelik durağanlığın 2015 ikinci yarıdan sonra hareketlenmeye bırakacağını göreceğiz."

"Yemen olaylarının dolara etkisi nedir?" sorusuna Ekonomi Bakanı, şu karşılığı verdi:

"Çok güç bir coğrafyadayız. Kuzeyde Ukrayna bunalımı; Irak, Suriye, Yemen, Libya olayları var. Yemen’de olaylar beklenen olaylardı esasında. Bu hareketin hükümete karşı oradaki yapıya karşı beklenen bir hareketti. Geç kalınmış bir durum söz konusu. Arap ülkelerinin aldığı bir karar var. Suudi Arabistan da bu sabahtan itibaren müdahaleye başladı, havadan müdahalelerle bu olmaz. Karasal operasyon önemlidir. Ben Yemen olayını ekonomi adına olumsuz görmüyorum. Stabil hale geçmekle ilgili yapılan operasyonlardı. Bizim Suriye ve Irak’ta terör örgütlerine yönelik operasyonlar sivil halkı normal hayata korumaya yönelik adımlarsa Yemen’de de durum böyle."

Soru-cevap esnasında gürültüden rahatsız olan Zeybekci "Arkadaşlar sessiz olabilir miyiz." uyarısı yaptı.

Sonrasında Polonya ile ithalat-ihracat ve yatırıma değinen Zeybekci, "Şu an 5,5 milyar dolar olan ticareti böyle devam edersek 3 sene sonra 10 milyar dolara taşıyabiliriz." dedi.

POLONYA’YA YATIRIM TAAHHÜDÜ: SİZE UYGUN KURALLAR KOYARIZ, ADAMA GÖRE CEKET DİKERİZ

Polonya’nın Türkiye’ye, Türkiye’nin Polonya’ya yatırımlarını yeterli görmeyen Nihat Zeybekci, "2 ülkenin karşılıklı yatırımları 50-60 milyon dolar. Şu an milyar dolarları zikretmeliyiz. Yatırımlar artık milyar dolarları hak ediyor." dedi.
Zeybekci, şöyle devam etti:

"Neden Polonya’dan firmalar Türkiye’ye, neden Türkiye’den firmalar Polonya’ya yatırım yapmıyor araştırmalıyız. Teşviklerle biz bunu aştık. Polonyalı muhataplarımız bizden ne talep ediyorsa bildirmeli. Biz, yatırım ile ilgili manileri kaldırma, talepleri karşılama adına şunları belirtiyoruz gerekirse, Ekonomi Bakanlığı olarak teşviklerde adama göre ceket dikeriz, size uygun kurallar koyarız."