Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonun yüzde 5 olarak tahmin edildiği bir ortamda sanayicinin, yatırımcını, ticaret erbabının yüzde 12-13 faiz oranı ile hayatını devam ettirmesinin kolay olmadığını söyledi. Faiz oranlarının bu hali ile büyüme, yatırım, istihdam olumsuz olduğunu dile getiren Zeybekci, “Biz yarın Merkez Bankası toplantısından piyasayı cesaretlendiren, önden sürükleyen, faizleri aşağı götüren güçlü adım bekliyoruz.” dedi.

Zeybekci, İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Livingston ile Ceylan Intercontinental Otel’de bir araya geldi. Bu çerçevede yapılan JETCO 5. Toplantısı’nda ticaret ve yatırım imkânları ele alındı. Zeybekci, toplantının, JETCO Protokolü’nü paraflamasının ardından gazetecilerin Merkez Bankası ve faiz tartışmalarına dair sorularını cevapladı. “Yarın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplanıyor. Siz daha evvel Merkez Bankası’nın cesur adımlar atılması gerektiğini ifade ettiniz. Cesur adımlardan kastınız nedir, ne oranda indirimi cesur adım olarak yorumlarsınız?” sorusuna Zeybekci, şu karşılığı verdi:

“Arkadaşlar benim ‘oran şu oran olacak’ diye bir şey demem yanlış olur. Ben 14 aydır bakanım, 14 ayı da geçiyor. Ama şu bilinmeli, Merkez Bankası piyasayı önden götüren, piyasayı yöneten, piyasayı cesaretlendiren adımlar atmalı. Şu anda Türkiye’de katlanmış olduğumuz faizi Türkiye ekonomisinin katlanması gereken bir faiz olarak görmüyoruz. Bu faiz yatırım yapmayı, büyümeye teşvik edici; istihdam arttırıcı, ekonomi için olumlu bir faiz oranı değildir. Beklenti enflasyonu yüzde 5 iken sanayicinin, yatırımcının, ticaret erbabının yüzde 12-13 faiz oranları ile hayatını devam ettirmesini, marjın yüzde 7 olmasını kabul edilebilir bulmuyoruz. Bundan bir sene evvel FED kararları nedeniyle Türkiye ekonomisinin büyük faiz oranlarına katlanmasının gerekçelerinin olmadığını, Türkiye’nin ticaretinin yüzde 40’ını Avrupa Birliği (AB) ile yaptığını, doğrudan yatırımın yüzde 70’ini AB ülkelerinden aldığını, AB Merkez Bankası kararlarından daha çok etkilenerek, FED’in negatif kararlarını naturalize edeceğini, balanse edeceğini belirttik. Hala aynı yerdeyiz. Biz yarın Merkez Bankası toplantısında piyasayı cesaretlendiren, önden sürükleyen, faizleri aşağı götüren güçlü adım bekliyoruz. Bunun oranını dillendirmek yanlış anlaşılır. Tabii bir de şu anlaşılmamalı, bu söylemlerimiz Merkez Bankası’na karşı olan bir tutum ve adım olarak algılanmamalı. Söylemlerimiz ekonominin menfaatine olduğuna kanaat getirdiğimiz şeylerdir. Ben yarından itibaren olumlu şeylerin olacağına kanaatindeyim.”

FUAT AVNİ CEVABI: EKONOMİ HAYALİ KİŞİLERİN SÖYLEDİKLERİ İLE YÖNETİLEMEZ

Bir gazetecinin, Twitter fenomeni Fuat Avni’nin İş Bankası ile ilgili iddialarının sorulması üzerine Zeybekci, “Burada hayali kişilere cevap mı verelim şimdi.” dedi. Soruyu soran gazetecinin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan da cevap verdi.” demesi sonrasında ise Zeybekci, “Yani orada siyasi yaklaşımla yapılan saldırılar, hakaretlere cevap verdi Sayın Cumhurbaşkanımız. Ben orada adı geçen şahsı hayali bir kişilik olarak görüyorum. Türkiye’de ekonomi yönetimi hayali varsayımlarla, hayali kişilerin söyledikleri ile yönetilemez. Şu da açık Türkiye’de İş Bankası ekonominin, bankacılık siteminin en önemli aktörlerinden biridir. Böyle spekülasyonlarla, hayali söylemlerle yıpratılamayacak kadar güçlüdür.” şeklinde konuştu.

Barzani'nin Ankara’dan Erbil’e 500 milyon dolarla döndüğü haberleri hatırlatılarak, "Barzani, bu parayı borç olarak mı, aldı yoksa bunlar Halkbank’ta biriken petrol paraları mıydı?” sorusuna mukabil Ekonomi Bakanı, şunları kaydetti:

“Arkadaşlar bu konuda açıklamaya yapacak kişi, kurum ben değilim. O toplantıda ben de vardım. Kuzey Irak’ta yönetimin problemleri vardır. Türkiye de bu yakın akraba topluluğuna, orada bulunan yönetime zor durumda kalmaması için şimdiye kadarki yaklaşımını göstermeye devam edecektir. Burada da onun gerekliliği yerine getirilmiştir.”

“SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ’Nİ RİSKLİ BÖLGEDEN ALMAK HER TÜRLÜ ÖVGÜNÜN ÜZERİNDEDİR”

Zeybekci, Süleyman Şah operasyonu ile ilgili bir soruyu da şöyle karşılık verdi:

“Bu çok önemli bir konu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk hükümeti başarılı şekilde, bizim için çok önemli olan Süleyman Şah Türbesi’ni riskli bölgeden aldı, çünkü orada çok sınırlı sayıda askerimiz vardı. Türbenin o çatışmalı ve riskli bölgelerden alınarak daha güvenli bir yere taşınması her türlü övgünün üzerindedir. Başarılı bir operasyondur. Sessizce ve kimseyi risk altına almadan yapılmıştır. Tabii bir askerimiz, kardeşimiz, bir astsubay kardeşimiz kaza sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Ben yavrumuza, şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum, ailesine sabırlar diliyorum. Onun dışında bu, gayet teknik ve güzel bir çalışmaydı, tereyağından kıl çeker gibi yapılmış bir çalışmaydı.”