Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Elimde ihracat ve ithalat rakamları var. İlk defa bir şeyle karşılaştım, Allah şahit, ilk defa… Şu an Türkiye’nin Filistin’e ihracatı 280 milyon dolar, ithalatı ise 5 milyon dolar. Bunun tam aksi olmasını temenni ederdim, tüm gönlümle. Keşke tam aksi olsa ithalatımız 500 milyon dolar olsaydı Filistin’den." dedi.

Zeybekci, Filistin İş Forumu’na katıldı. Grand Cevahir Hotel’de yapılan toplantıda Zeybekci, ilk olarak dünyanın Filistin sorununa duyarsızlığından yakındı. Zeybekci, "Bütün dünyaya sorumuz var ‘Filistin diye millet var mıdır?’ vardır. ‘Filistin diye devlet var mıdır?’ vardır. Ama biz ‘Filistin nerede?’ dediğimizde dünyada devletler yutkunuyor. Filistin bu milletin, Türkiye’nin, Türkiye’de bulunan 78 milyonun kalbindedir." ifadelerini kullandı. Zeybekci, İslam toplumlarının bölünmemeye; bir olmaya, iri olmaya, diri olmaya davet etti. Filistin-Türkiye ticaretine değinen Nihat Zeybekci, şunları dile getirdi:

"Elimde ihracat ve ithalat rakamları var. İlk defa bir şeyle karşılaştım, Allah şahit, ilk defa… Şu an Türkiye’nin Filistin’e ihracatı 280 milyon dolar, ithalatı ise 5 milyon dolar. Bunun tam aksi olmasını temenni ederdim, tüm gönlümle. Keşke tam aksi olsa ithalatımız 500 milyon dolar olsaydı Filistin’den. Gönlüm Filistin’de üretim olmasından, aş olmasından yana."

Türkiye’nin pek çok ülkeye ve topluma yardımı olduğunu anlatan Ekonomi Bakanı, "Milli gelire oranla bağış ve katkıda dünyanın önde gelen ülkelerindeniz. İngiltere’nin bir parmak altındayız, dünyada üçüncüyüz. Ama milli gelire oranla, rakamla dünyada bir numara olacağız Allah’ın izni ile." açıklamalarında bulundu.

"VİZE BİZE YAKIŞMAZ"

Türkiye ile Filistin ticaretinde vize olmaması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, "Vize bize yakışmaz. Burada ne yapılması gerekiyorsa sonuna kadar yaparız. Tabii serbest ticaret anlaşmamız (STA) var. STA’nın kapsamını genişletmek için sonuna kadar yapılması gerekeni yapalım. STA’ya ne ilave etmemiz, ticaretin artması için ne yapmamız gerekiyorsa yaparız. Yine gümrük vergileri ile ilgili bir konu var. STA var ama bunu sıfırlamak için ne adım atılması gerekiyorsa bunu biz sonuna kadar varız." şeklinde konuştu.

Filistin Başbakan Yardımcısı ve Ulusal Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa, sanayiye önem verdiklerini belirtti. Mustafa, "Sanayi sektörünün ekonomide payı şu an yüzde 13. Planımız bu oranın 5 sene içinde yüzde 25 olması. Türkiye ile bu ortamda el ele vermek niyetimiz." dedi. Mustafa, İsrail mallarının resmi olmayan yollarla Filistin’e sızdığından ve üretime darbe vurduğundan yakındı. Bu durumu denetim ve tedbirler ile önlemeyi vaat etti. Mustafa, ayrıca İsrail’in önlemelerine rağmen Gazze’yi imar edeceklerini anlattı.

Öte yandan üretici ve ihracatçılardan ili gören forumda Türkiye’den Filistin ürünleri için gümrük muafiyeti talep edildi. İlaveten ticaretin İsrail kanalı ile değil direk Filistin ile yapılması temennisinde bulunuldu.