Zeytinliklerden bol mahsul almaya en büyük etki yapan faktörlerden birisinin uygun gübreleme olduğunu belirten ziraat mühendisi Mehmet llkay Babaoğlu, üreticilere gübrelemenin önemini vurguladı. Babaoğlu, "Zeytin ağacı vegetatif gelişme ve mahsul verme devresinde topraktan oldukça fazla besin maddesi alır ve kullanır. Zeytin ağaçları tarafından harcanan besin maddeleri tekrar gübreleme yoluyla toprağa verilmelidir. Bunun için zamanında ve toprak bitki analizene göre uygun gübreleme ile istenilen ürün artışı sağlanabilir." dedi.

Zeytin ağacında gübreleme ağacın dikimi ile başladığını ve bunu izleyen yıllarda devam ettiğini belirten Baboğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uygulanacak gübreler kış ayları sonunda, ilkbahar yağmurlarından önce verilmelidir. Zeytinde kimyasal gübrelerin yanı sıra çiftlik gübresi, yeşil gübreler de kullanılabilir. Doğru gübreleme, bitkinin ihtiyacını karşılamalı ve topraktan alınamayan bitki besin maddesi miktarlarını temin etmelidir. Zeytinliklerimizde kullandığımız kimyevi gübreler, hayvan gübreleri ve yeşil gübreler vasıtasıyla zeytinliklere üç önemli besin maddesi verilmektedir." ifadelerini kullandı.

'ÜRÜN KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN 2 KEZ GÜBRELEME YAPILMALI'

Zeytinde topraktan gübreleme yıl içerisinde mutlaka iki kere yapılması gerektiğini belirten Babaoğlu, açıklamasına şöyle devam etti. "Zeytinde iyi verim almak isteniyorsa ilk gübreleme bitkinin dinlenme döneminde yani hasat yapılıp, budama yapıldıktan sonra yapılır. Dinlenme döneminde gübreleme yapmamızın amacı Fosfor (P) ve Potasyum (K) elementleri toprakta çözünme süreleri 1,5 ay ile 3 ay arasındadır. Biz bu gübreyi ocak- şubat aylarında atmalıyız ki gübre mart ayının sonuna kadar alınabilir hale gelsin. İklim durumuna göre mart ayı sonunda bitkiler uyanmaya başlıyor sürgün veriyor. İkinci gübrelemeyide bitkinin uyandıgı dönemde yani mart ayın sonunda gibi Azot (N) içerikli gübre atılmalıdır. Azot içerikli gübreyi bitki hemen kullanabilir bu yüzden tam uyanma döneminde atıyoruz. Taban gübreleri yani ilk atılan gübre toprağa karıştırılmalıdır. İkinci dönemde atılan azotlu gübre yüzeye yağmur öncesi atılmasına dikkat edilmelidir."