Zeytinyağı üreticileri devletten 2 lira prim talep ediyor. Avrupa ülkelerinde prim miktarı 4 lirayı buluyor.


Üreticiler, sofralık zeytin priminin de Avrupa ülkelerinde 0,50 liraya dayandığını vurguluyor ve 0,25 lira olması temennisinde bulunuyor.

Türkiye’de şu an zeytinyağına 0,70 lira prim verilirken, zeytinde prim yok. Üreticilerin prim talebini ihracatçılar da olumlu karşılıyor.

Gaziantep’te ‘Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’nda söz alan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, sektörün prim talebini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na belirttiğini ifade ediyor. Zeytin ve zeytinyağı üreticisinin 2023 için büyük hedefler ortaya koyduğunu anlatan Renklidağ, şunları kaydediyor:

“Türkiye, 2023’te 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi hedefliyor. Bu rakamları elde etmek için son 10 senede Türkiye’nin zeytin ağacı sayısı 90 milyondan 170 milyona çıktı. 80 milyon delice zeytin fidanlarını aşılayarak onları da ekonomiye armağan etmeyi amaçlıyoruz. Bu üretim rakamlarına geldiğimizde zeytin ve zeytinyağımızın katma değerli bir şekilde ekonomiye armağan edilmesi ve üreticimizin memnuniyeti için prim hayati önemde. Avrupa’da üreticiye zeytinyağında kilogram başına 4 lira prim veriliyor, bizim üreticimizin de asgari 2 lira primle teşvik edilmesi gerekiyor. Yemeklik zeytinde de Avrupa’nın verdiği 0,50 lira primin yarısını talep ediyoruz.”

AB’DEN 15 BİN KOTA TEMENNİSİ

Renklidağ, Avrupa’ya zeytinyağı ihracatında 15 bin ton kota alınması gerektiğine işaret ediyor.
İlaveten sektörün en büyük sorunlarından birinin de tağşiş (zeytinyağının içine bitkisel yağların karıştırılması) olduğuna işaret ediyor. Bu durumun dolandırıcılık kapsamında ele alınması gerektiğini sözlerine ekliyor.