Zücaciye firmaları, kur oynamalarından şikâyetçi. Schafer Genel Müdürü Murat Aslan, hammadde alımında doların önemli rolü olduğuna işaret ediyor ve “İlerleyen aylarda hammadde fiyat artışlarına uyumlu olarak nihai ürün fiyat artışları göreceğiz.” diyor



Taç Mutfak Genel Müdürü Esra Kuştemir Karahan da stabil kur talep ediyor; “Biz hammaddeyi dolar ve Euro olarak alıyor, lira olarak satıyoruz. Vadeli satıyoruz. Bu durum aleyhimize.” yorumunu yapıyor.




Yeni çatal-bıçak, tabak ve çaydanlık ürünlerinin tanıtıldığı İdeal Home Fuarı’na katılan zücaciye sektörü temsilcilerine göre kur oynamaları üretim giderlerini arttırıyor. Bunlardan Murat Aslan, şu açıklamalarda bulunuyor:


“Sektörün ana grupları sofra ve pişirme. Sofra grubunda ithal ürünlerin önemli payı var, burada dolar ile ilgili durum tüm markaları etkiledi. Pişirme grubunda yerli üretim ciddi oranlarda. Biz de pişirme grubu ürünlerinin yüzde 90’ını Türkiye’den temin ediyoruz. Burada da hammaddelerin dolar ile alınması dolaylı olarak bizi etkileyecek. Yakın vadede olmasa da ilerleyen aylarda hammadde fiyat artışlarına uyumlu nihai ürün fiyat artışları göreceğiz. Tabii artışlar her nihai üründe aynı olmayacak ama ortalama yüzde 30’u bulacak.”


Esra Kuştemir Karahan da doların artışının zücaciye sektörü adına olumsuz olduğunu vurguluyor. Karahan, şunları kaydediyor:

“Stabil ekonomi daha iyidir. Bu ekonomide korku yoktur, alım satım vardır. Ama doların artması veya inmesi, Euro’nun artması veya inmesi korkuya neden olur. Cepte para bile olsa alım satımdan kaçınılır. Şu an böyle bir hal var. Bu hal biz, üreticiler için kolay değil. Ama biz ne olursa olsun üretme durumundayız. Yani ‘dolar arttı, üretemem ‘ diyemeyiz. Al sat yapan firma faaliyetlerini durdurur ama benim elemanlarımı bünyemde tutmam için üretmem gerek. Benim 500 elemanım var, onlara ‘siz durun ithal edeceğim’ diyemeyeceğim için durumun stabil hale gelmesi gerekiyor.

Tabii kur nedeniyle ticarette aleyhimize denge var. Burada bitmiş ürün almak çok önemli değil hammadde fiyat artışı önemli. Biz, ürünü dolar ve Euro olarak alıyor, lira olarak satıyoruz. Vadeli satıyoruz. Bu durum bizim için aleyhimize. Yani firmalar ‘ben almalı mıyım, üretmeli miyim yahut üretmemeli miyim’ diyor. Üreticinin teşvik etmesi için kimi şeyler standart hale gelmeli.”



EK VERGİDEN İTHALATÇI MUTSUZ, ÜRETİCİ MUTLU

Öte yandan çatal-bıçak takımı ve kesici ürünlerin ithalatından alınan ek vergiden ithalatçı mutsuz, üretici mutlu.
TÜYAP’ta devam eden İdeal Home Fuarı’nda bini aşkın ürünü ile yer alan Schafer’ın Genel Müdürü Aslan, çatal-bıçak takımıve açacak ile oyacak gruplarında verginin 4 kat arttığından yakınıyor.

Verginin sektöre, tüketici kararlarına olumsuz sirayet edeceğini savunan Aslan, “Yani 100 liraya mal olan bir ürün 180 liraya mal oldu. Burada verginin 4 kat artması bizleri yüzde 20-30 değil daha çok etkiledi. Tüm sektör için 4 kat artan vergi olumsuzluk oldu.” ifadelerini kullanıyor.


Taç Mutfak Genel Müdürü Karahan ise vergi artışını memnuniyetle karşılıyor ve “Karar ile yerli üretim teşvik ediliyor. Üretelim ki ekonomi dinamik hale gelsin yoksa dışa bağımlı oluruz. Doğru karar olmuş. Yerli üretimin teşviki ile içeride fiyatlar inecektir. “ diyor.