Elazığ’da bugün itibariyle 588 kişinin açığa alındığını, 170 şüphelinin tutuklandığını belirten Vali Murat Zorluoğlu, darbe gecesi Elazığ’a gelen bir generalin derdest edilerek gözaltına alınıp, tutuklandığı söyledi.
Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, kentte 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yürütülen çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Her krizin fırsata dönüşen bir yanının olduğunu belirten Zorluoğlu, darbe girişimi ile başlayan sürecin de milletin meydanlarda bir araya gelerek, birlik ve beraberliğin yeniden sağlanmasına fırsat verdiğini aktardı. Darbe girişimi nedeniyle başlatılan süreçte merhametle değil, adaletle işlem yaptıklarını anlatan Zorluoğlu, “Meydanı dolduran her kesimden insanımızın arasında güzel dostlukların ortaya çıktığını ve birlikteliklerin oluştuğunu görmekteyiz. Her kriz kendi içerisinde fırsatlar yaratmaktadır. Bu darbe teşebbüsünün de böylesine bir fırsatı ortaya çıkardığını görmekteyiz. Milletimizin arasında zaman zaman var olan farklılaşmalar bu meydanlarda ortadan kalkmakta, birliğin, beraberliğin, millet olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşamaktadır” dedi.
“Merhamet yok, adaletle işlem var”
OHAL düzenlemesinin ardından çıkarılan kamu hükmündeki kararnamelerle çok önemli düzenlemeler yapıldığını ve sivilleşme adımları atıldığını dile getiren Vali Zorluoğlu, yapılan önemli reformların sonuçlarının ve etkilerinin gelecekte ortaya çıkacağını kaydetti. Darbeci FETÖ/PDY örgütüyle daha etkin mücadele etme adına Elazığ’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Zorluoğlu, “Bu yapıyla irtibatlı oldukları düşünülen 588 kamu görevlisi görevlerinden uzaklaştırılmıştır, bu görevlilerle alakalı idari ve adli süreçler başlatılmıştır. Açığa alınanlardan 170’i adli makamlar tarafından tutuklanmıştır. 43’ü de adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Kamu kurumlarından bu temizlik bitirilene kadar çalışmalarımız da devam edecektir. Süreçte ince eleyip sık dokuyarak, merhametle değil ama adaletle işlem yapmaya devam edeceğiz. Darbeci yapıyla irtibatlı olan eğitim kurumlarının devletin kontrolünde eğitim ve yurt faaliyetlerine devam edecek. Milletin çocukları bu kurumlardan faydalanacak. Aynı yapıya müzahir 16 vakıf ve derneğin de kapattık” diye konuştu.
“Sözde sıkıyönetim komutanı derdest edildi”
Elazığ’daki askeri birliklerin darbe gecesinde ve sonrasında herhangi bir şekilde kendi mevkilerinden, mevzilerinden dışarı çıkmadıklarını, darbe teşebbüsüne katılmadıklarını ve dik durduklarını vurgulayan Zorluoğlu, “Kolordu Komutanlığına darbecilerin sözde sıkıyönetim komutanı olarak görevlendirdikleri bir general gelmiş, ancak burada derdest edilerek gözaltına alınmıştır” ifadelerinde bulundu.
15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda Elazığ’a ve Elazığlılara yakışır bir nöbet eyleminin devam ettiğini de kaydeden Zorluoğlu, 7 Ağustos Pazar günü demokrasi nöbetini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetten gelecek talimatlar doğrultusunda güzel bir finalle bitirmek istediklerini dile getirdi.