Hıdırellez Bayramı, Elazığ’da çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan ve baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez, Elazığ’da da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Zafran mesire alanında bulunan havuz başında gerçekleştirilen Hıdırellez etkinliğine Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, Belediye Başkanı Yardımcısı Sedat Karataş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk’ün yanı sıra vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Hıdırellez’in mevsimlik bayram içerisinde önemli bir yeri olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, halkın kendi arasında kışın sona ermesini ve bahar mevsiminin başlangıcı olarak kutlanan bir bayram olduğunu söyledi.
Hıdırellez’in kültür ve bahar bayramı adı altında bir şenlik havası içerisinde kutlandığını ifade eden Öztürk, "Hıdırellez geleneği yaklaşık 70-80 yıl önce unutulmaya başlanmıştır. Kültürümüz içerisin derin izleri olan Hıdırellez’in kent kültürü içerisinde yaşamı son derece önemlidir. Hıdırellez sözcüğü Hızır ve İlyas isimlerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Hak inancına dayanan bir gelenektir. Hıdırellez inancına göre Ab-ı Hayat suyunu içerek ölümsüzlüğe ulaşmış Hızır ve İlyas iki kardeş darda kalan iyi insanların yardımına koşmak üzere birbirlerinden ayrılmışlar. Hızır karada, İlyas ise denizde bulunan iyi insanların yardımına koşarlar ve senede bir gün bir gül ağacının dibinde buluşurlar. İşte bu buluşma günü 6 Mayıs’tır” dedi.
Mehter takımının yer aldığı şenliklerde, katılanlar piknik yaparak bayramı kutladı.