Elazığ’da üniversite öğrencileri kiraladıkları evlere eşya almak için ikinci el satıcılarına akın etmesi piyasayı hareketlendirdi.
Elazığ Fırat Üniversitesi’nin 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı başlamasıyla birlikte şehre gelen öğrenciler, esnafta hareketlilik sağladı. Kente okumak için gelen öğrenciler, oturmayı planladıkları kiralık evlere eşya almak için ikinci el eşyaları tercih ediyorlar. Aylardır hazırlık yaparak üniversite öğrencilerini bekleyen ikinci el eşya satıcıları ise yoğun mesai harcayarak, öğrencilerin taleplerini karşılıyor. 3 aylık bir durgunluk yaşadıklarını belirten ikinci el eşya satıcıları, öğrencilerin gelmesi ile büyük bir hareketlilik yaşadıklarını söyledi.
3 aylık bir bekleme sürecinin ardından öğrencilerin bu hafta itibariyle geldiklerini dile getiren ikinci el eşya satıcısı Selami Yeğen, “Bizde kendilerine yardımcı oluyoruz. Bu da bir sektör. Öğrenciler eve çıktıları zaman sıfır eşya alma imkanı olmuyor. Kalma süreleri en fazla 4 yıl. Bizde ikinci el eşyada kendilerine yardımcı oluyoruz. Bizimki de önemli bir sektör. Öğrenci demek ekonomi demek. Öğrenciler 3 veya 4 kişi kaldıkları zaman ortalama bin 500 lira civarında evlerini döşüyorlar. Adam başı ise 400 lirayı buluyor. Evde bulabilecekleri dolabından beyaz eşyasına, halısından perdesine ihtiyaçları neyse gideriyoruz” dedi.
Öğrencilerin geldiği için mutlu olduğunu ve işlerinin açıldığını ifade eden ikinci el eşya satıcısı Serpil But ise “İşlerimiz dolu dolu geçiyor diyebiliriz. Elimizden geldiği kadar öğrencilere de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Çünkü Elazığ ekonomisi kazanacak. Şimdilik çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Arkadaşlarıyla eve çıktığını ve eşya ihtiyaçlarını giderdiklerini aktaran üniversite öğrencisi Sinan Çetinbaş, şunları kaydetti:
“Öğrenci olduğumuz için sıfır eşya alamadık. O yüzden öncelik ikinci el eşyacılar oldu. İkinci el olarak uygun fiyata eşyalar baktık. Eşyalarımızı baştan sona buralardan temin ettik. İstenilen her şey var ama biz çamaşır makinesi, buz dolabı, ocak, çekyat ve halı gibi eşyalar aldık.”
Elazığ’da Fırat Üniversitesine bu yıl 9 bin 406 öğrenci kayıt yaptırırken toplamda 42 bin 536 öğrencinin öğrenim gördüğü öğrenildi.