Elazığ’da bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler ile devam edecek olan “Karayolu Trafik Güvenliği Haftası” etkinlikleri başladı.
Etkinliklerin açılış programı Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde yapıldı. Programa İl Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, İl Emniyet Müdür Nihat İşlek, İl Jandarma Komutanı İlker Temel, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş ve davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, hız konulu kısa film gösterisiyle devam etti.
Aşırı hızın sürücü davranışlarına, görme yeteneğine ve çarpışma şiddetini olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Trafik Denetleme Şube Müdürü Ahmet Özcan Sevinç, "Hız artışı, sürücünün çevresindeki bilgileri toplama sürecinde ayırt etme ve tanımlama için gerekli süreyi yok etmektedir. Deneyimli deneyimsiz tüm sürücüleri etkileyen bu durum Elazığ’da da temel kaza nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.
Elazığ’daki trafik güvenliği konusunda bilgi veren Sevinç, "Geçtiğimiz yılın ilk 4 ayında radar denetimlerinde 3 bin 300 ceza yazılmışken bu yıl 8 bin 600 adet ceza tatbik etmişiz. Trafik kaza sebeplerinden kural ihlalinin denetimlere rağmen ilk sırayı aldığı ilimizde geçtiğimiz yıl hayatını kaybedenlerin sayısı 14 iken bu yıl ilk 4 ayda 6 kişiye ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.
Trafiğin, Türkiye ve dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu dile getiren Vali Murat Zorluoğlu, "Sadece ülkemizin değil dünyanın da en önemli sorunlarından bir tanesi olan trafik konusunda farkındalık oluşturma ve insanlarımızı bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz. Özellikle fiziki alt yapı konusunda bundan 10, 15 sene öncesiyle kıyaslanamayacak kadar iyi bir durumda olduğumuzu herkes görecektir. Son 10, 15 yıl içerisinde ülkemiz baştan başa duble yollarla, otoyollarla döşenmiştir. Yol kalitesi hem şehirlerarası yollarda hem belediyemizin yaptığı nitelikli çalışmalar neticesinde şehir içi yollarda gerçekten çok yükselmiştir. Ekonomik manada insanımızın milli ve kişisel geliri de benzer şekilde yükselmiştir. Bugün yollarımızda üst düzey, sağlam ve konforlu araçlar görüyoruz" diye konuştu.
Devlet ve sivil toplum kuruluşları insanların trafik konusunda bilinçlendirmek ve kazaların azalması için büyük çaba sarf ettiğini vurgulayan Zorluoğlu, şunları kaydetti:
“Maalesef bunda başarılı olduğumuzu söyleyemiyorum. Trafikte meydana gelen kazaların yüzde 95’i sürücü ve yaya kusurundan kaynaklanıyor. Ciddi bir istatistiktir. Siz ne kadar iyi yollar ve sağlam araçlar kullanırsanız kullanın eğer trafikte kurallara uymuyorsanız hızınızı hız limitlerine göre ayarlayamıyorsanız, emniyet kemerinizi takmıyorsanız, gerekli trafik işaretlerine riayet etmiyorsanız kaza kaçınılmaz oluyor.”
Program, yılın başarılı trafik görevlilerine ve şoförlerine plaket verilmesiyle sona erdi.