İşadamları ile bir araya gelen AK Parti Elazığ Milletvekilleri Ejder Açıkkapı ve Metin Bulut, reform paketini değerlendirdi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) üyeleri ile bir araya gelen AK Parti Elazığ Milletvekilleri Ejder Açıkkapı ve Metin Bulut, reform paketini değerlendirerek, işadamlarına paket hakkında bilgi verdi. Toplantıda konuşan ASKON Elazığ Şube Başkanı Taylan Özdal, uzun dönem süren bir ekonomik durağanlık yaşandığını belirterek, “Seçim tekrarı, başbakanımızın değişimi ve terör gibi önemli meseleler ekonomik durağanı oluşturdu. Bu sıkışan piyasalar bir doping niteliğinde çok önemli bir reform paketi açıklandı. Terör bölgelerinde yeşil kent projeleri yürütülecek. Tamamen terör kalıntıları yeniden oluşturulmuş muazzam şehirlere dönüştürülecek. Cazibe merkezlerinin kurumlum teklifi var. Burada 5 yıllık güvence ile üreticiye kirasız yer tahsislerinin yapılacağının beyan ediliyor. Yatırım hamlesi olarak o bölgelerde alım ve yatırım garantisi gibi teşvikler veriyor” dedi.
Paketin çok büyük talepleri tam olarak karşılayamadığını ama bir rahatlama getireceğini vurgulayan AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, “Ekonomik paketle birlikte Türkiye’de belki herkesin beklediği çok büyük talepleri karşılayamayabiliriz. Ama önemli ölçüde rahatlamaya sebep olacak çok ciddi bir reforma paketidir. Bu paket inşallah genel kuruldan geçtikten sonra ciddi anlamda bir rahatlamaya sebep olacak. Esnaf, tüccar, iş adamları ve sanayicilerimiz bunun meyvelerini görmeye başlayacaklar. Özellikle vergi ve prim yükünün azaltılması yönelik ciddi bir çalışmamız olacak ve vergi yükünü hafifleteceğiz. Damga vergisi, harçlarda kolaylıklar ve muafiyetler getireceğiz. Ayrıca yatırım teşvik belgesi kapsamında binalardan 5 yıl, arazilerden de yatırım teşvik süreci boyunca emlak vergisini almayacağız. Geçmişte vergi ve prime yönelik olarak ödeme taaddütlerini yerine getiremeyen vatandaşlara da yeni bir yapılanma imkanı getirmiş olacağız” diye konuştu.
Kanun tekliflerini oluştururken kendilerini iş adamlarının yerine koyarak değerlendirme yaptıklarını ifade eden Elazığ Milletvekili Metin Bulut ise, “Son dönemlerde bir sıkışmışlığın olduğu biliniyor. Bir sıkışmışlık yaşadık. Bu yaşadığımız sürecin doğal bir sorunuydu. Yakın bölgelerimizde istemediğimiz, canımızı yakan olaylar oldu. Bunların etkisi doğal olarak en yakın olan illeri ve Türkiye’nin genelini de etkiledi. Çok kararlı bir duruşla sona doğru geldik” dedi.
Reform paketi hakkında bilgi veren Bulut, şunları kaydetti:
“Eskisi gibi şirket kurmak veya kapatmak zor olmayacak. Şirket kurmak için kimse notere gitmeyecek. Şirket kurmak kolaydı ama kapatmanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Artık şirket kapatmakta bu kadar zor olmayacak. Diğeri tarımsal teşviklerle alakalı çeşitliliği ortanda kaldırılmasıyla alakalı yeni bir teşvik paketi geliyor. Son dönemde çok ve farklı teşvikler verdik ki bazen karıştırıldı. Bu karmaşa kalksın diye tarımla alakalı verilen teşvikler hepsi birkaç isim altında toplanacak. İş sağlığı ve güvenliği ile alakalı bir takım yaptırımlar geliyordu. Kamu kuruluşlarında ve 50’den fazla istihdam sağlayacak kurum ve kuruluşlarda zorunlu hale geliyordu. Bu geçiş döneminde süreç biraz daha ertelendi. İleriki zaman içerisinde bu yeniden faaliyete geçecek.”
Ürün ihtisas borsalarının faaliyete geçirilmesiyle alakalı bir çalışma yapıldığını aktaran Bulut, Elazığ milletvekilleri olarak da bu kapsamda kentte canlı hayvan borsası kurmak istediklerini söyledi.