Orman yangınlarının yüzde 95’inin insan kaynaklı olduğunu belirten Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, vatandaşlardan duyarlı olmalarını istedi.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, yaz aylarında artan sıcaklardan ve insanların dikkatsizliğinden dolayı oluşabilecek yangınlar hakkında uyarılarda bulundu. Havaların ısınmasıyla yangın riskinin arttığını ifade eden Polat, vatandaşların yangına karşı hassas olması gerektiğini söyledi. Bu günlerde havaların ısınmasıyla beraber yangın riskinin de arttığını ve meteorolojiden de bu konuda uyarılar geldiğini söyleyen Polat, “Vatandaşlardan otların kuruduğu, yangın riskinin arttığı yaz aylarında yangına karşı hassas olmalarını istiyoruz. Bütün orman yangınlarının yüzde 95’i insan kaynaklıdır. İnsanların tedbirsizliği ve dikkatsizliği soncu çıkan yangınlardır. Bundan dolayı vatandaşlarımızın dikkatli olmasını, tedbir almalarını istiyoruz. Yaktığı ateşi söndürmeleri, sigara izmaritlerini ve cam şişeleri atmamalarını, bahçelerini ateş yakıp temizlerken hassas olmaları gerekiyor. Bölgemizde zor şartlarda ormanlık alanlar oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz ormanlık alanlarımızın bir sigara izmariti, cam kırığı ve mangal ateşi gibi basit kıvılcımdan yok olması hepimizi üzüntüye boğuyor” dedi.
Vatandaşların duman gördüğünde ücretsiz ’Alo 177’ hattını arayarak haber vermelerini isteyen Polat, “Bu güne kadar Elazığ’daki vatandaşlarımız gerekli duyarlılığı gösterdiler. Bu sene havaların serin geçmesiyle daha yangınımız olmadı. Geçen sene bölgemizde 100’den fazla yangın meydana geldi. Bunun bir kısmı kırsal alan ve bir kısmı ise orman yangınıydı. 700 dönüm alan zarar gördü. Bu çok büyük bir zarar değildi. Bu sene havaların daha da ısınacağı belirtilmekte. Vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekmektedir. Biz şuanda ekiplerimizle hazır kıta beklemekteyiz. 3 yerde ekiplerimizi konuşlandırdık ve 24 saat nöbetteler” diye konuştu.
Dünyanın başındaki en büyük belanın küresel ısınma olduğunu aktaran Polat, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bununla mücadelenin en büyük çözümü ise yeşil alanları korunmak ve artırmaktan geçiyor. Bizim ormanlık alanlarımıza bu gözle bakmamız gerekiyor. Dünyada ki hayatımızın devamını sağlayabilmemiz için var olan yeşil alanları mümkün olduğunca fedakarlık yaparak korumamız gerekiyor. Daha sonra da bu alanları gelişimi içinde çaba göstermeliyiz”.