Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ocak ayında Afşin-Elbistan bölgesinde linyit kömürü madenciliği ve elektrik üretimi alanında imzalanan anlaşmanın iptal edilmesini ardından bölgeye gelen Çin heyeti, santraller ve kömür sahasında incelemelerde bulundu.

Abu Dabi Ulusal Enerji Şirketi TAQA ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (Eüaş) arasında imzalanan 12 milyar dolarlık enerji yatırımının, geçtiğimiz günlerde TAQA yetkililerinin açıklamalarının ardından ertelendiği duyurulmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, erteleme kararının gazetelerde yer almasının ardından yaptığı açıklamada, "TAQA olmazsa başka firma olur, biz yolumuza devam ediyoruz" demişti. Enerji Bakanlığı'nın yatırımın ertelenmesinin ardından diğer ülkelerle yaptığı görüşmeler sonucu Çin'den gelen bir heyet, Afşin-Elbistan B Termik Santrali ile Afşin-Elbistan Linyitleri İşletmesi'nde incelemelerde bulundu. Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü Durdu Kılıç'tan santral hakkında detaylı bilgilen alan heyet, daha sonra santrali ve santrale kömür sağlayan Kışlaköy sahasını gezdi.

Yapılan ziyaretle ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, Çin heyetinin bölgede yatırım yapmak amacıyla incelemelerde bulunduğu belirtildi. Hükümetler arası görüşmeler devam ederken, Afşin-Elbistan bölgesinde C, D ve E termik santrallerinin yapılması planlanıyor. Yapılacak santrallerin toplam kapasitesi 8 bin MW'ı bulurken, yatırımın maddi değerinin ise 12 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.