Türkiye'nin hububat depolarından biri olarak bilinen Kahramanmaraş'ın Elbistan Ovası'ndaki kıraç bölgelerde kuraklık nedeniyle hububat tohumlarında çürüme meydana geldiği bildirildi.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle kış döneminde yeterli sulama yapılamayan tarım arazilerinde çürüme görüldüğünü söyledi.

Yeterince çimlenmeyen buğdayın verimin de düşük olacağını ifade eden Bulut, "Çiftçilerimizden bu yönde oldukça fazla şikayet alıyoruz. Kıraç arazilerimiz yağmur alamadığı için büyük oranda zarar gördü. Sulak alanlarda da durum iç açıcı değil. Birkaç yıl aradan sonra çiftçimiz yine kuraklıkla baş başa kaldı" dedi.

Geçen yıl bölgenin 200 bin ton hububat elde edildiğini belirten Bulut, kuraklık nedeniyle bu rakamın bu yıl 100 bin tonun altına düşebileceğini kaydetti.

Arazilerin kış yağışlarından yeterince faydalanamadığı için ürünlerin tarlada çürüdüğüne işaret eden Bulut, şöyle konuştu:

"Yaz yağmurlarının da tam anlamıyla buğday ekili alanları kurtaracağını sanmıyoruz. Çünkü buğdayda 'yavrulama' dediğimiz olay, kış döneminde gerçekleşmedi. Yavrulama yaz döneminde güz dönemindeki gibi olmaz. Mart ayında da yağış olmazsa ürünün çimlenmesi mümkün değil. Allah'tan ümit kesilmez. Yaz yağmurlarını bekleyeceğiz."

Elbistan Ovası'nın Türkiye'nin hububat depolarından biri olduğunu vurgulayan Bulut, "Bölgede 2 milyon 500 bin dekar arazi bulunuyor. Bunun 1 milyon 500 bin dekarlık bölümünde ekim yapıldı. 350 bin dekarında da sulu tarım var. İlçede ise 500-600 bin dekar alanda hububat ekimi yapılıyor" diye konuştu.

Bulut, kuraklık riskine karşın bölgede yapılması planlanan barajların bitirilmesi halinde ürünlerdeki verimlilik oranının yüzde 20 artabileceğini sözlerine ekledi.