Elbistan Belediyesi tarafından Avrupa Birliği (AB) katılım öncesi hibe destekli (İPA) kapsamında ilçeye yapılacak olan atıksu arıtma ve çamur kurutma tesisi projesi çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Belediye Başkanı Durmuş Küçük, belediyenin en önemli hizmetleri arasında yer alan projenin tüm hızıyla sürdürüldüğünü belirtti.

Küçük, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği katılım öncesi hibe destek programı (İPA) çerçevesinde yürütülen projenin Karaelbistan, Söğütlü ve Demircilik beldeleri ile Çiçek ve Taşburun Köylerini kapsayacağını ifade ederek şunları kaydetti:

"Projenin tamamlanmasıyla belirtilen bölgeler için atıksu arıtma ve çamur kurutma tesisi kurulacaktır. Ayrıca proje sayesinde Elbistan ana kollektör hattının yenilenmesi, gerekli araç, gereç ve ekipman alımı ile gerekli rehabilitasyon çalışmaları yapılacaktır. Yapılacak arıtma tesisi Ceyhan Havzasının hassas alan olması nedeniyle azot, fosfor giderli iken arıtma tesisi şeklinde olacaktır. Taslak Master plan tamamlanmıştır. 2014 yılı sonuna kadar fizibilite çalışmaları, hibe destek programı başvuru dosyası ve ihale dosyaları tamamlanmış olacaktır"

Projenin öncelikli yatırım tutarının 21.640.401 Euro olduğunu, uzun vadeli yatırım tutarının ise 42.668.000 Euro olduğunu aktaran küçük şu bilgileri verdi:

"Proje bedelinin yüzde 85'i Avrupa Birliği'nce hibe, yüzde 5 ile10 orannı bakanlık tarafından hibe edilecek kalan yüzde 5'i ise belediye tarafından karşılanacak. Tasarım dönemi 2017-2047 yılları arasındadır. Atıksu arıtma tesisi ve çamur kurutma tesisi için Karaelbistan Beldesinde 9,25 Ha. büyüklüğünde alan temin edilmiştir. Alanın yeri Toprak Koruma Kurulunca onaylanmış ve ÇED süreci başlamıştır. Kamu yararı kararı için çalışmalar sürdürülmektedir. Projeyle Azot-Fosfor giderimli ileri arıtma tesisi yapılacaktır."