Esnafın desteklenmesi ve aldığı kredilerle kendini geliştirmesini sağlamak amacıyla Halk Bankası tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aracılığı ile sağlanan 30 bin liralık sıfır faizli kredinin, alınan karar doğrultusunda bir süredir durdurulduğunu hatırlatan General, daha önce başvuru yapanların ve yeni başvuruların değerlendirmeye alınacağını söyledi.

Şuana kadar Elbistan’da başvuru yapan yaklaşık 200 esnaftan 60’ının 30 bin liralık kredi kullandığının da bilgisini veren Elbistan Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Cuma General, yeni uygulamada kredinin koşullarında da değişiklikler olduğunu belirtti.
Yapılan girişimler neticesinde 30 bin liralık faizsiz kredinin tekrar açıldığını dile getiren Başkan General, "Esnaf ve sanatkarımız açısından faizsiz olması özelliği ile önemli bir destek olacağına düşündüğümüz faizsiz 30 bin liralık kredi imkanı, mart ayı içerisinde geçici olarak durdurulmuştu. Ancak söz konusu kredide bazı değişiklikler yapılarak 11 Nisan 2016 tarihi itibariyle bu krediler tekrar kullandırılmaya açıldı. Tabi bu kredinin yeniden açılması esnafımızı da rahatlatacaktır. Kredilere aşırı bir talep olduğu için şu anda 150’ye yakın esnafımız kredi için beklemektedir. Ocak-Şubat döneminde başvuru yapan esnaflarımızdan 60’ına faizsiz kredi kullandırılmıştır” dedi.

Yapılan yeni düzenlemeyle 30 bin TL limitli faizsiz kredilerde azami vadenin 18 ay ile sınırlandırıldığını kaydeden Elbistan Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Cuma General, “Yeni düzenleme ile birlikte kredi şartlarında ve vade seçeneğinde değişiklik yapıldı. Daha önceden 4 yıllık olarak tanınan vade 18 aya düşürüldü. Kredinin geri ödemesi aylık ve üç aylık dönemler şeklinde yapılabilecektir. Aylık ödemeli kullandırımlarda 13 ile 18 arası taksit, üç aylık ödemeli kullandırımlarda ise 5 ile 6 taksit imkanı sunulacaktır. KOSGEB’ten ya da Elbistan Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet ve Kredi Kooperatifi’nden daha önce kredi kullananlar bu krediye başvuru yapamayacaklar. Tahsilatlar ise kredi kartı ile ödenebilecek” bilgilerini aktardı.

KİMLER KREDİYE BAŞVURABİLECEK?

Esnaf, çiftçi ve gençlere yönelik yeni kredi ve destekleri içeren 4 kararname ve 1 yönetmelik de Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, esnaf ile sanatkârların makine, ekipman ve demirbaş alımları, iş yeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırılabilecek. KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı'nı bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış genç girişimci esnaf ve sanatkarlarına KOSGEB tarafından onaylanan projelerini bankaya sunmaları durumunda 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırılabilecek.