Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Türkiye genelinde suluma birliklerinin elektrik sorununun büyüyerek gittiğini belirterek, “Bu sorunun en net çözümü Sulama Birliklerimizin kendi elektrik enerjisini güneş panelleri veya rüzgâr enerjisi ile üretmeden geçmektedir” dedi.

Kahramanmaraş Elbistan İlçe Başkanlığında yapılan toplantıda Elbistan Kalealtı Sulama Birliği'nin sorunları ele alındı. Sulama Birliği yöneticileri Birliğin, AKEDAŞ'a olan yaklaşık 2 milyon 850 bin TL'lik borç nedeniyle elektriğin kapalı olduğu belirtilerek, bu konuda bir çözüm bulunması gerektiğini söylediler. İdari yanlışlar sebebiyle para toplayarak borçlarını kapatma gibi bir şanslarının olmadığını, borcun ödenmemesi sebebiyle de AKEDAŞ'ın elektrik veremediğini, dolayısıyla da tarımsal ürünlerin büyük zarar gördüğünü söylediler.

Sulama Birliklerinin elektrik enerjisi problemleri konusunda bir açıklama yapan Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Türkiye'nin değişik yerlerinde sulama birliklerinin karşılaştıkları en ciddi sıkıntı elektrik borçlarından dolayı elektrik aboneliklerinin iptal edilmesidir. Bu konuya yeni bir yaklaşım tarzı geliştirmek gerekiyor. Bunun için de yapılması gereken en önemli husus Sulama Birliklerinin elektriklerini kendilerinin üretmesidir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2020 yılı hedefinin elektrik enerjisinin yüzde 30'unu güneşten elde etmek olduğunu hatırlatan Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Ülkemiz, termal kurulu güç bakımından dünyada ikinci sırada yer almasına rağmen, ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretimi, deneme ve araştırma amaçlı yatırımların ötesine geçememiştir. Bu konuda atılacak her türlü adıma devletimiz destek vermektedir. Sulama Birliklerinin güneş enerji kullanımı konusunda ülkemizin değişik illerinde güzel örnekler bulunmaktadır. Buradan yola çıktığımızda güneş panelleri ile üretilecek elektrik, sulama birliklerimizin enerji sorununu köklü olarak çözecektir. Ayrıca rüzgâr enerjisi potansiyelinin olduğu bölgelerde bu enerji kaynağından da istifade edilmelidir” dedi. Pakdil açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Tahminlere göre 2030'a gelindiğinde dünya nüfusunun %70'i şehirlerde yaşayacaktır. Buna paralel olarak artan endüstrileşme ve enerji ihtiyacı, büyük çevresel sorunlara ve iklimsel değişikliklere yol açmaktadır. Ülkeler, enerji üretiminde yeni yaklaşım arayışında olmuşlar ve bu yaklaşımların sonucu olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yatırımları artış göstermiştir. Ülkemizde de bu konuda ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu konuda en ciddi çalışma Konya Karapınar'da yapılmaktadır. Belirlenen araziler, küçük, orta ve büyük ölçekli güneş tarlası yatırımlarının yapılabilmesine imkân tanıyacak şekilde, kurulu güç kapasitesi bakımından 1 MW ile 128 MW arasında değişen sekiz değişik parsel büyüklüğü için analiz edilmiştir. Bunun yanı sıra özel sektörümüz de bu konuda ciddi çalışmalar yürütmektedir. İnanıyorum ki, güneş ve rüzgâr enerjisinden üretilen elektrik enerjisi ile çiftçimizin yüzü gülecektir.”

Güneş panellerinden elde edilen enerjiyi, doğru akımla invertör ve aküler yardımıyla çoklama ve katlama prensibinden hareketle su motoru çalıştırmaya yönelik çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “Çiftçilere tarımsal sulama amaçlı yapılan bu projede, saniyede 3 litre su, günde ise 100 tonluk kapasitesine sahip oluyor. Tarlalarda damla sulama sistemine de takılabilen sistemin bütün enerjisini güneşten elde ediyor. Bu sistem, tarımsal alanlar başta olmak üzere güneşin olduğu her yerde kullanılabilir” diye konuştu.

Sulama Birlikleri Yöneticilerinin bu konuda ciddi çalışmalar yürütmelerinin, farklı çözümlere imza atmalarının çiftçilerin menfaatine olduğunu belirten Pakdil, “Sistem kendisini 3 yılda amorti ediyor. 4 güneş panelinden 680 volt enerji üretiliyor. İhtiyaca göre panel artırılınca enerji üretimi de artırılabilir. Aküler sayesinde üretilen enerji depolanabiliyor. Bu sayede enerji üretimin düştüğü günlerde ve mevsimlerde depolama imkânı da bulunuyor. Zaten çiftçimize elektrik daha çok yaz aylarında ihtiyaç oluyor. Güneş enerjisinden sera ısıtma soğutma, elektrik enerjisi santrali ve elektrikli araçlar dolum istasyonları için de bu projeler uygulanabiliyor” diye konuştu.